На Банковій намагаються пропихувати вакцінацію силою

Вівторок, 23 березня 2021, 19:15
Медиків, які відмовилися вакцинуватися, треба позбавляти ліцензій.
На Банковій намагаються пропихувати вакцінацію силою

Першими про це заговорили нардепи з «Голосу». Тепер прийшов час «Слугам». Нардеп від партії СН Дмитро Гурін заявив, що лікарі, які відмовляються від COVID-вакцинації, не лікарі, бо після такого «не можуть вважатися лікарями», їх треба без зволікання звільнити, а їхню заробітну плату віддати тим лікарям, які погодилися зробити щеплення. До речі, приблизно таким же меседжем раніше висловилася політикиня від «Самопомічі» Ірина Подоляк.

Цікаво, що після таких заяв Верховний суд України прийняв неоднозначне рішення, яке суперечить Конституції. Верховний суд України ухвалив, що відсторонення не щепленої за віком дитини від занять в школі законне і гарантує безпеку інших учнів. Розглядаючи одну зі справ, Верховний суд залишив без змін судові рішення районного та апеляційного судів, якими відмовлено в задоволенні позову про визнання недійсним та скасування наказу директора ліцею про відсторонення від занять учениці, яка не прищеплена за віком, повідомляє прес-служба Верховного суду.

Рішення було прийнято відповідно до ст. 53 Закону України «Про освіту» здобувачі освіти мають право на безпечні і нешкідливі умови навчання, змісту і праці, а також зобов'язані відповідально і дбайливо ставитися до власного здоров'я, здоров'я оточуючих, навколишнього середовища. При цьому законами України також регламентовано право батьків відмовитися від проведення обов'язкових щеплень дитині. У цьому випадку завданням держави є забезпечення дотримання оптимального балансу між реалізацією права дитини на освіту та інтересами інших дітей.

Індивідуальне право відмовитися від щеплення матір'ю дитини при збереженні обсягу прав дитини на здобуття освіти, в тому числі в шкільних навчальних закладах, протиставляється загальному праву суспільства, інших батьків і їх дітей, які провели в установленому державою порядку щеплення, в тому числі перед направленням дітей до навчального закладу для здобуття освіти. Внаслідок встановлення такого балансу досягається мета - загальне благо у формі права на безпеку і охорону здоров'я, гарантовано статтями 3, 27 і 49 Конституції України.

Держава, встановивши заборону відвідувати навчальний заклад дитиною, не має профілактичних щеплень, реалізує свій обов'язок щодо забезпечення безпеки життя і здоров'я всіх учасників освітнього процесу, в тому числі і самого нещеплених дитини. Таким чином, право дитини на освіту в шкільному навчальному закладі було тимчасово обмежено, зважаючи на громадські інтереси. Доводи про те, що оспорюваними наказами відповідача порушено конституційне право дитини на освіту, суд визнав безпідставними. «Вирішуючи питання про співвідношення норм статей 3 і 53 Конституції України, не можна не визнати пріоритетність забезпечення безпеки життя, здоров'я і безпеки людини над правом на освіту», – йдеться у рішенні суду.

Допоки ініціативу Гуріна не підтримали інші нардепи, а глава партії «Слуга Народу» Олександр Корнієнко заявив, що позиція нардепа не відображає думки партії. Утім, у заяві нардепа Гуріна і в рішенні Верховного суду оглядачі вбачають ланцюги одного ціпка: заява – не випадкова і погоджена з Офісом президента – на Банковій вирішили пропихувати вакцинацію силою.

Нардеп Дмитро Гурін не є фахівцем в галузі медицини. За фахом він – архітектор, підприємець, консультант з суспільних комунікацій в проектах розвитку територій, урбан-активіст, один із бізнес-партнерів скандального забудовника Вавриша. Крім того, працював у Москві дизайнером в студії Артемія Лебедєва, стверджує «Сплетница».

comments powered by HyperComments