Словацький прем’єр готовий піти у відставку через скандал із вакциною «Спутник V»

Понеділок, 22 березня 2021, 10:03
Прем’єр Ігор Матович говорить про готовність відставки щоб покласти край політичній кризі, пов’язаній із закупівлею російської вакцини «Спутник V»
Словацький прем’єр готовий піти у відставку через скандал із вакциною «Спутник V»

Прем’єр-міністр Словаччини Ігор Матович заявляє про готовність піти у відставку, щоб покласти край політичній кризі в країні, яка пов’язана із закупівлею російської вакцини проти COVID-19 «Спутник V». Про це повідомила «Німецька хвиля».

«Якщо партнери по коаліції виконують зобов'язання, які вони публічно декларували, і саме на цьому засновані вимоги, я готовий піти з посади голови уряду і працювати як один із його членів», – заявив Ігор Матович.

Умови відставки Матовича включають складання повноважень деяких інших посадовців, зокрема міністра економіки країни Ріхарда Суліка, який також очолює партію SaS.

В той же час, Сулік каже, що не погодиться з тим, щоб він залишався міністром в уряді. За словами Суліка, не буде «погоджуватися з такими пропозиціями, головним мотивом яких є, очевидно, його особиста помста (Матовича)».

Раніше Сулік фактично оголосив ультиматум: прем’єр має подати у відставку, інакше на Словаччину чекатимуть дострокові вибори. Повідомлялося, що у разі відставки прем'єра цю посаду може обійняти інший представник партії Матовича – OľaNO - наприклад, чинний міністр фінансів Едуард Хегер.

Зазначимо, що зараз у Словаччині триває політична криза, адже дві коаліційні партії – SaS та «За народ» говорять про вихід із коаліції через закупівлю урядом 2 мільйонів доз російської вакцини «Спутник V», яка іще не схвалена Європейським агентством із лікарських засобів (EMA). Вважається, що прем’єр-міністр Словаччини Ігор Матович таємно ухвалив рішення про закупівлю «Спутника V», не поставивши до відома ні партнерів по коаліції, ні президента Словаччини.

Очільниця партії «За народ» Вероніка Ремішова виступила із ініціативою про відставку міністра охорони здоров’я Марека Крайчі і неодноразово звинувачувала Ігоря Матовича в поганому управлінні в ситуації з пандемією.

Міністр охорони здоров’я Марек Крайчі 11 березня 2021 року пішов із займаної посади.

Якщо партії SaS та «За народ» вийдуть з коаліції, уряд Матовича втратить більшість у словацькому парламенті, і це ймовірно призведе до дострокових виборів.

comments powered by HyperComments