Максим Степанов визнав проблеми із постачанням вакцин в Україну

Понеділок, 22 березня 2021, 13:32
Наразі в Україну завезено тільки 500000 доз індійської «антиковідної» вакцина «Covishield» (аналог «AstraZeneca»), обіцяне постачання вакцини «Pfizer» не розпочалося
Максим Степанов визнав проблеми із постачанням вакцин в Україну

За словами Міністра охорони здоров’я Максима Степанова, його відомство і далі працює в напрямку отримання додаткових партій вакцин проти COVID-19 як згідно з укладеними контрактами, так і в рамках глобальної ініціативи «COVAX», до якої долучена Україна. Про це він повідомив на брифінгу в Києві.

Степанов розповів і про певні труднощі, пов’язані із отриманням партій вакцин.

«Ці труднощі виникають не тільки в Україні, а й в усьому світі. Це відбувається у зв'язку з тим, що наші світові фармвиробники, які безпосередньо розробляли вакцини, робили це достатньо швидко. І третя стадія клінічних досліджень, як це передбачається у звичайних умовах, ще не завершена», – зазначив Степанов. Отож, щоб прискорити процес отримання препаратів для вакцинації, за ініціативи МОЗу парламент ухвалив законопроєкт №5247 про внесення змін до Закону «Про лікарські засоби», яким дозволив екстрене використання вакцин. Степанов заявив, що внесення подібних змін до законодавства – світова практика, яку застосовують у багатьох країнах, зокрема в ЄС, Великобританії, США та Новій Зеландії.

«Саме тому уряд України бере на себе відповідальність за застосування цих вакцин і за будь-які непередбачувані наслідки. З цією метою буде створений відповідний Фонд щодо покриття шкоди, яка може бути завдана внаслідок використання вакцини», – заспокоїв Степанов.

Очільник МОЗу Максим Степанов закликав не політизувати тему ризиків від використання вакцин, оскільки на переконання міністра, користь від щеплення в багато разів перевищує можливі побічні ефекти. Так, за словами Степанова, вакцинована людина якщо і захворіє, то перенесе хворобу безсимптомно, у легкій формі.

«Навколо вакцини багато маніпуляцій, фейків. Цей процес дуже політизований, що нам, лікарям, дуже заважає. Тому що вакцина – це про здоров'я. Хочу, щоб всі ви розуміли, що вакцинація дорівнює життю», – резюмував міністр.

Наразі Україна отримала лише 500 тисяч доз індійської вакцини «Covishield», щодо якої певні політики і навіть медпрацівники заперечували, що вона є повним аналогом європейського препарату «AstraZeneca», а лише його «генериком». За даними інтернет-видання «Українська правда. Життя» до кінця березня 2021 року можна очікувати постачання в Україну іще 1,5 млн. доз вакцини проти коронавірусу «Covishield» («AstraZeneca/Oxford») та 700 тис. доз китайської вакцини «Sinova»c, у квітні – постачання 600-700 тис. доз від ініціативи «COVAX» та на 1,2 млн доз вакцини «Sinovac».
 

comments powered by HyperComments