Акція протесту на підтримку Сергія Стерненка під стінами Офісу Президента закінчилася актами вандалізму (ФОТО, ВІДЕО)

Неділя, 21 березня 2021, 11:05
Учасники акції протесту вибили вікна в будинку Офісу Президента на Банковій, залили будівлю фарбою і намагалися підпалити
Акція протесту на підтримку Сергія Стерненка під стінами Офісу Президента закінчилася актами вандалізму (ФОТО, ВІДЕО)

Акція на підтримку засудженого одеського активіста Сергія Стерненка, яка учора, 20 березня 2021 року ввечері пройшла під будівлею Офісу Президента на вулиці Банковій у Києві завершилася актами вандалізму – мітингарі розбили вікна Офісу Президента, залили стіни будівлі ОП фарбою із балончиків та намагалися підпалити будівлю. Про це повідомило «Радіо Свобода» у своїй трансляції.

Суботня акція в підтримку Сергія Стерненка була присвячена його уродинам – прихильник одеського активіста вимагали від Зеленського випустити його на волю. Мітингувальники закидали будівлю Офісу Президента димовими шашками, у правоохоронців, які охороняли будівлю, полетіли піротехнічні вироби.

Прихильники Стерненка скандували «Аваков чорт!», «Свободу політв’язням!» та «Зелю геть!».

Учасники акції розфарбували будівлю Офісу президента, підпалили табличку та розбили вікна.

Зазначимо, що одеського активіста Сергія Стерненка та його колегу Руслана Демчука 23 лютого 2021 року засудив Приморський райсуд міста Одеси. Стерненко і Демчук отримали тюремний строк в 7 років і 3 місяці і з конфіскацією половини майна у справі про викрадення і катування людини. Йшлося про нібито напад на депутата Комінтернівської райради Одеси Сергія Щербича, аби той склав мандат. Також Стерненка визнали винним у незаконному зберіганні травматичного пістолета.

Остання акція на підтримку Стерненка у Києві відбулася біля резиденції президента Володимира Зеленського у Конча-Заспі 8 березня 2021 року. На відміну від учорашніх подій на Банковій, ця акція протесту проходила достатньо цивілізовано.

Учорашні протести на захист Стерненка на Банковій прокоментували у Міністерстві внутрішніх справ України. За словами заступника міністра Антона Геращенка, правоохоронці свідомо не заважали учасника акції на Банковій.

«Замовники цієї провокації мріють, щоб вийшла поліція, застосувала силу, пролилася кров. Ми не будемо йти на шляху такої провокації, в нас достатньо сил, щоб захистити громадський порядок. Ті, хто замовляють і проплачують такі акції, хочуть, щоб пролилася кров», – заявив Антон Геращенко і додав, що більшість мітингарів не порушували правопорядку. В той же час декілька осіб «будуть нести відповідальність за хуліганські дії». Акцію частини учасників акції на підтримку Стерненка Геращенко назвав провокацією.

У МВС повідомили, що за фактом хуліганських дій під стінами Офісу Президента розпочато кримінальне провадження. У Національній поліції України зазначили, що подія кваліфікована як хуліганство.

За вчинення протиправних дій під час мітингу затримали уродженця Вінничини, 1995 року народження, у поліції його назвали «одним із найбільш агресивних учасників» акції.

Акцію на підтримку Сергія Стерненка, яка переросла у вандалізм, прокоментували в Офісі Президента України. Події для «Української правди» прокоментував радник очільника ОП Андрія Єрмака Михайло Подоляк. На його думку, ті учасники, які били вікна і палили вогонь, намагалися спровокувати правоохоронців. На його думку, вони хотіли «спровокувати якесь дике насильство» або агресію з боку поліції. За словами Подоляка, Президент Зеленський не бачить сенсу перешкоджати протестам, а також пообіцяв, що наслідки вандалізму незабаром ліквідують.

«Під ОПУ в суботу були сотні людей – більшість з них навіть не підозрювали, що організатори акції і кілька десятків неадекватно налаштованих молодиків спробують використовувати звичайних учасників протесту в таких ось своїх спробах щось демонстративно ламати і провокувати жорстку відповідь від поліції.

Розбите скло у вікнах поміняють, написи зі стін – змиють. Сліди від піротехніки на стінах Офісу президента приберуть. А ось те, що друзі Стерненка самі себе показали руйнівниками, вже не виправиш», – заявив Михайло Подоляк.

Епілогом акції протесту на підтримку Сергія Стерненка в Києві стали сутичники мітингарів із поліцією під Печерським відділком поліції Києва – у цьому відділку утримували затриманого на акції під Офісом президента ветерана Влада Сорда. Про це повідомили у «Русі опору капітуляції».

Зазначається, що під відділком виникли сутички, після чого до поліції прийшло підкріплення, правоохоронці застосували сльозогінний газ. У «Русі опору капітуляції» зазначають, що є травмовані.

Повідомляється, що ті, хто прийшов підтримати Сорда, хотіли завадити поліції вивезти його до ізолятору тимчасового тримання (ІТТ) під Києвом. Однак, близько першої години ночі поліція вивезла його з відділку й повезла до ІТТ.

Як уточнив адвокат затриманого Дмитро Мазурок, йому інкримінують ч. 4 статті 296 (хуліганство), санкція передбачає від 3 до 7 років позбавлення волі.

Влад Сорд – письменник, ветеран на позивний «Змій» воював на сході України близько 5 років. Служив у «Правому секторі» та ОУН, демобілізувався з 93 ОМБр.

Автори світлин – Сергій Руденко, Ярослава Жуковська («Громадське радіо»).
 

comments powered by HyperComments