Весняне потепління навряд чи вплине не зменшення захворюваності на COVID-19

Четвер, 18 березня 2021, 12:02
До такого висновку дійшли експерти Всесвітньої метеорологічної організації
Весняне потепління навряд чи вплине не зменшення захворюваності на COVID-19

Весняне потепління у північній півкулі – навряд чи спричинить зниження захворюваності на COVID-19, тому ні люди, ні уряди не повинні послабляти пильності у боротьбі із COVID-19, отож не можна відмовлятися від масок та інших засобів захисту і не слід відправлятися у подорожі. Про це попереджають експерти Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО).

Наразі ВМО опублікувала першу доповідь про вплив погоди і якості повітря на розповсюдження COVID-19. У ньому зазначається, що погодні та кліматичні умови, в тому числі підвищення температури навесні в північній півкулі не можуть бути приводом для послаблення заходів із поширення коронавірусу.

На думку групи з 16 експертів в галузі наук про Землю, медицину й суспільну охорону здоров'я, динаміка поширення COVID-19 у 2020 році та на початку 2021 року була обумовлена, в першу чергу, запобіжними заходами, такими як носіння масок і обмеження поїздок, а не метеорологічними чинниками. До іншим значущих чинників належить поведінка людей і демографічні характеристики населення, а останнім часом – мутації вірусу.

«На нинішньому етапі дані не підтверджують, що метеорологічні чинники і фактори якості повітря можуть використовуватися як основа для ослаблення урядових заходів, спрямованих на зниження темпів передачі інфекції», – заявив співголова цільової групи професор Бен Зайчик з Університету Джона Хопкінса у Балтіморі (США). За словами науковця, у перший рік пандемії наростання хвиль COVID-19 спостерігалися і у теплу пору року, і у теплих регіонах, отож немає ніяких гарантій, що це не повториться цієї весни і влітку.

В той же час, у доповіді йдеться, що сезонність, безумовно, впливає на поширення респіраторних вірусних інфекцій, у тому числі і COVID-19. Так, на осінньо-зимовий період припадає пік захворюваності на грип та коронавірусні інфекції. І якщо COVID-19 залишиться з нами ще на кілька років, то він, можливо, теж стане сезонним захворюванням.

Що стосується впливу факторів якості повітря на пандемію, то поки також немає однозначних висновків. За попередніми даними, погана якість повітря підвищує рівень смертності від COVID 19, але не впливає на поширення вірусу.

«Основні механізми, що визначають сезонність респіраторних вірусних інфекцій, поки ще недостатньо вивчені. Тут, можливо, йдеться про поєднання багатьох чинників, таких як виживаність вірусу, здатність людини опиратися інфекції, а також про вплив погоди і сезону на поведінку людини.

Лабораторні дослідження вірусу SARS-CoV-2, що викликає COVID-19, -дозволили отримати деякі дані, що свідчать про те, що вірус довше зберігає життєздатність у холодних, сухих умовах і при низькому рівні ультрафіолетового випромінювання.

Однак ці дослідження поки не показали, що метеорологічні чинники мають прямий вплив на темпи передачі вірусу», – йдеться у доповіді.

comments powered by HyperComments