Ляшко рекомендує українцям сидіти дома і не думати про вакцинацію проти COVID-19 для подорожей

Понеділок, 15 березня 2021, 17:22
В Україні наразі немає комерційної вакцинації від COVID-19, а є вакцинація за бюджетні кошти для груп ризику і старших людей
Ляшко рекомендує українцям сидіти дома і не думати про вакцинацію проти COVID-19 для подорожей

Головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко рекомендує українцям посидіти вдома і не думати про комерційну вакцинацію для подорожей. Таку думку він висловив у інтерв’ю для «Української правди. Життя».

За словами Віктора Ляшка, наразі для України пріоритетом є захист та вакцинація під коронавірусу людей із груп ризику та людей похилого віку. Тому для того, щоб врятувати життя своїх близьких, українцям поки що потрібно зачекати з мандрівками.

«Для того щоб врятувати життя своїх батьків, бабусь, дідусів, ми повинні посидіти поки що вдома», – сказав Ляшко.

Головний санітарний лікар наголосив, що є величезна кількість незахищених верств населення, які потрапляють у групу ризику, і яких потрібно вакцинувати для того, щоб захистити і врятувати їх життя.

«Тому, коли ми говоримо про пріоритети між подорожами, захистом людей і порятунком життя, то, я, як лікар, буду стояти саме на стороні захисту», – підкреслив Ляшко.

Зазначимо, що в Україні так і не вдалося організувати «каскадну вакцинацію» проти коронавірусу – наразі вона йде достатньо мляво – у п’ятницю 12 березня вдалося щепити першою дозою вакцини трохи більше 9 тисяч людей, а на вихідні 13 і 14 березня темпи вакцинації суттєво впали, зокрема у «святу неділеньку» 14 березня 2021 року в низці регіонів України, в тому числі і у місті Києві не було зроблено жодної вакцинації від COVID-19, а загалом в Україні було зроблено тільки трохи більше 2000 вакцинацій.

Вочевидь, масову вакцинацію «зриває» місцева влада, адже саме мобільні бригади комунальних закладів охорони здоров’я зараз проводять вакцинацію, для прикладу, у Львові вакцинацію проводять мобільні бригади 2-ої та 4-ої міських комунальних поліклінік. Місцева влада так і не перевела працівників мобільних бригад із вакцинації на «плаваючі» вихідні (коли медики мають два вихідних дні, але це не обов’язково субота та неділя), тому в неділю вакцинація гальмує, власне як і ПЛР-тестування на COVID-19. В той же час, як відомо, коронавірус вихідних не святкує.

Зазначимо, що проведення комерційної вакцинації бажаючих дало б можливість Україні отримувати додаткові кошти на закупівлю вакцин, адже, вочевидь, знайшлися б люди, готові заплатити за вакцинацію значно більше, а ніж собівартість ін’єкції.

comments powered by HyperComments