У неділю 14 березня 2021 року в Україні від COVID-19 вакцинували лише 2018 осіб

Понеділок, 15 березня 2021, 10:32
У чотирьох регіонах України протягом доби неділі 14 березня не було проведено жодної ін’єкції протиковідної вакцини
У неділю 14 березня 2021 року в Україні від COVID-19 вакцинували лише 2018 осіб

Нажаль, при вакцинації проти COVID-19 в Україні проявляється та ж сама тенденція, як і при ПЛР-тестуванні – на вихідні як кількість введених доз антиковідної вакцини, так і кількість ПЛР-тестів значно падає. Особливо це стосується неділі. Як свідчать дані державного порталу про антиковідну вакцинацію, у неділю 14 березня 2021 року першу дозу антиковідної вакцини в Україні отримало тільки 2018 осіб, в той час, як у п’ятницю 12 березня було зроблено 9304 ін’єкції препарату «AstraZeneca» («Covishield»). Тобто, порівняно із п’ятницею впали у 4,6 рази. При цьому в чотирьох регіонах України – у Запорізькій області, місті Києві, Рівненській і Черкаській області всі мобільні бригади із вакцинації святкували «святу неділеньку» – тут за минулу добу не було зроблено жодної вакцинації від коронавірусу.

Традиційно лідером із кількості проведених за добу вакцинацій 14 березня 2020 року була Донецька область – тут першу дозу вакцини учора отримало 260 осіб. Другий результат – в Київської області – тут провакцинували 230 осіб. На третьому місці – Дніпропетровщина та Луганщина – тут зробили по 170 антиковідних щеплень.

У Західному регіоні України лідером за кількістю введених учора ін’єкцій вакцини «AstraZeneca» («Covishield») стала Чернівецька область – тут щепили 120 осіб. На другому місці – Тернопільська область – тут ввели 100 доз препарату, третя – Волинь – тут вакцинували 90 осіб. У Львівській області провакциновано тільки 50 осіб. Як уже згадувалося, у Рівненській області протягом неділі 14 березня 2021 року не вакцинували жодного мешканці, а на Івано-Франківщині провели тільки 18 щеплень, тобто дві дози дефіцитної вакцини утилізували.

Лідером серед регіонів України за загальною кількість людей, які отримали першу дозу антиковідної вакцини і далі лишається Донеччина – тут провакциновано першою дозою «AstraZeneca» («Covishield») уже 5044 особи, на другому місці – Київщина – тут першу дозу вакцини отримало уже 4029 осіб, третя – Дніпропетровщина – провакциновано 3879 осіб. Аутсайдером із вакцинації залишається Чернігівська область, де провакциновано першобю дозою вакцини тільки 1006 людей.

У Західному регіоні України беззаперечним лідером із вакцинації є Тернопільська область – тут першу дозу вакцини отримало уже 3388 осіб. Львівщина – на другій сходинці – 1899 провакцинованих першою дозою мешканців. Третє місце – у Івано-Франківської області – 1752 вакцинації. Найменше щеплень проти COVIDу наразі провели на Закарпатті – 1294 ін’єкції.

Незадовільними є темпи вакцинації від COVIDу в таких великих регіонах, як місто Київ і Харківська область – у Києві наразі щеплено тільки 1320 мешканців, причому у неділю 14 березня 2021 року – жодного, а на Харківщині отримали першу дозу вакцини «AstraZeneca» («Covishield») тільки 1520 осіб, у неділю було проведено 60 ін’єкцій препарату.

Таким чином, Україна ніяк не може досягнути анонсованого Міністром охорони здоров’я України Максимом Степановим показника у 10 – 11 тисяч вакцинацій в день. Вочевидь, вакцинальну компанію проти COVIDу «зриває» місцева влада в регіонах, адже мобільні бригади із вакцинації сформовані при комунальних закладах охорони здоров’я (у Львові це 2-га і 4-та комунальні поліклініки), отож прямого впливу на їх роботу МОЗ немає, а місцева влада не змогла (чи не захотіла) перевести мобільні бригади із вакцинації на «плаваючі»  вихідні замість фіксованих суботи та неділі. За роботи із «плаваючими» вихідними працівники мобільних бригад із вакцинації отримували б законні два вихідні на тиждень, але це не були б субота та неділя.

comments powered by HyperComments