Молдова остаточно відмовила у притулку українському судді Чаусу

Понеділок, 15 березня 2021, 17:01
Суддя Чаус намагався отримати політичний притулок у Молдові іще за часів президента Додона, він перебуває у міжнародному розшуку
Молдова остаточно відмовила у притулку українському судді Чаусу

Молдова не надаватиме політичного притулку українському судді-втікачу Миколі Чаусу, який перебуває у міжнародному розшуку. Таке рішення винесла колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Вищої судової палати Молдови. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна», посилаючись на молдовські ЗМІ.

Зазначимо, що зловживання зі сторони судді Миколи Чауса були встановлені іще у 2016 році. 9 серпня 2016 року детективи НАБУ під процесуальним керівництвом прокурорів САП викрили суддю Чауса в отриманні хабара в розмірі $150 тис. Зазначені кошти були виявлені в двох скляних банках, які суддя особисто закопував у дворі власного дому.

6 вересня Верховна Рада підтримала подання Генеральної прокуратури України про надання згоди на затримання та арешт судді. Чаус втік з України. З 11 листопада 2016 року суддя перебував в міжнародному розшуку по лінії Інтерполу.

1 березня 2017 року Чаус здався правоохоронцям у Молдові. Відразу після цього САП заявила про наміри вимагати його видачі Україні для проведення досудового розслідування відповідно до законодавства.

У жовтні 2017-го Чаус подав клопотання про надання політичного притулку, але Молдова його відхилила. Після цього Чаус подав до суду на тодішнього президента Молдови Ігоря Додона.

comments powered by HyperComments