У Зеленського підготували законопроект про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва

Понеділок, 15 березня 2021, 12:32
У Окружному адміністративному суді Києва працює скандальновідомий суддя Павло Вовк
У Зеленського підготували законопроект про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва

У Офісі Президента України підготовлено проект закону про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва, пише «Українська правда» посилаючись на матеріал «Центру протидії корупції» та висновок Вищої ради правосуддя.

Законопроєкт передбачає ліквідацію не лише ОАСК, а й Київського окружного адмінсуду, повноваження якого поширюються на Київську область. Замість цих двох установ пропонується створити Окружний адміністративний суд Київської області та міста Києва. Він має бути розташований у столиці та відповідати як за Київ, так і за область.

У пояснювальній записці до проєкту йдеться, що його розробили
«з метою оптимізації видатків державного бюджету», а прийняття такого закону також «забезпечить… доступ громадян до незалежного та безстороннього суду, підвищить ефективність здійснення правосуддя судами».

Наразі цей законопроект не зареєстрований у Верховній Раді, проте відомо, що Офіс президента ще 3 лютого 2021 року направив законопроєкт до Вищої ради правосуддя, яка має оцінювати подібні пропозиції до того, як їх розглядатиме парламент. 5 березня Вища рада правосуддя затвердила свій висновок, написавши, що реалізація законопроєкту «не видається можливою до моменту створення та початку роботи… Вищої кваліфікаційної комісії суддів», діяльність якої призупинили в рамках судової реформи Зеленського.

Також ВРП зазначила, що з пропозицій Офісу президента «не вбачається, яким чином видатки державного бюджету… будуть оптимізовані» та наголосила, що законопроєкт «має відповідати загальним вимогам: бути чітким, узгодженим та обґрунтованим, таким, що не породжує сумнівів у конституційності та відповідає принципу незалежності судової влади».

comments powered by HyperComments