Українська контррозвідка перевірить, чи не було державною зрадою голосування нардепів за «Харківські угоди»

П'ятниця, 12 березня 2021, 11:30
Т. зв. «Харківські угоди», які передбачали продовження перебування в Криму Чорноморського флоту РФ, були ратифіковані Верховною Радою України 27 квітня 2010 року, за ратифікацію голосувало 236 нардепів
Українська контррозвідка перевірить, чи не було державною зрадою голосування нардепів за «Харківські угоди»

Служба безпеки України перевірить, чи не було державною зрадою голосування 236 народних депутатів України за ратифікацію т.зв. «Харківських угод» 27 квітня 2010 року. Таке доручення українські контррозвідники отримали від Ради національної безпеки і оборони. Про це учора на брифінгу повідомив секретар РНБО Олексій Данілов.

«У 2008 році РНБО було прийнято рішення… на протязі 2 місяців Кабінет Міністрів мав запропонувати законопроєкт, який урегульовував питання виходу Чорноморського флоту РФ в 2017 році.

На жаль, цей законопроєкт не був з невідомих нам причин, розроблений і ми вважаємо, що це була перша цеглина, яка була далі почала руйнувати всю систему нашої безпеки і привела до того, що в 2010 році з’явилися так звані «Харківські угоди», які в безпрецедентно короткий проміжок часу (через 4 дні після підписання їх у Харкові) були ратифіковані депутатами Верховної Ради.

Є окреме доручення СБУ з’ясувати, в який спосіб ці 236 депутатів голосували з цього питання і якщо СБУ буде вважати за необхідне, вона має порушити (провадження – ред..) по 111 статті ККУ
«Державна зрада» до цих осіб.

Це голосування відбувалося 27 квітня 2010 року. Депутати, які були – 6 сесія 6 скликання», – розповів Данілов.

Відповідаючи на запитання журналіста, Данілов пояснив, що нардепів 6 скликання, які голосували за ратифікацію «Харківських угод» будуть викликати у СБУ для пояснень.

Зазначимо, що т.зв. «Харківські угоди» передбачали продовження іще на 25 років (до 2042 року) базування російського Чорноморського флоту в українському Криму. Цей документ був підписаний навесні 2010 року президентами України Віктором Януковичем і Росії Дмитром Мєдвєдєвим у Харкові. Угоди передбачали, що Україна фактично здає Крим в безстрокову оренду Чорноморському флоту РФ, за що Москва давала Києву 100 доларів знижки на газ.

Ратифікація «Харківських угод» відбулася 27 квітня 2010 року і це засідання Верховної Ради стало одним із найскандальніших в українській історії.

comments powered by HyperComments