Фахівці МАГАТЕ не мають доступу до ядерних об’єктів на території ОРДЛО

Середа, 10 березня 2021, 10:32
Про те, що бойовики не допускають спеціалістів МАГАТЕ, розповів представник України у ТКГ Леонід Кравчук
Фахівці МАГАТЕ не мають доступу до ядерних об’єктів на території ОРДЛО

За словами голови української делегації в Трьохсторонній контактній групі Леоніда Кравчука, бойовики, які контролюють територію ОРДЛО не допускають на ядерні об’єкти окупованого Донбасу фахівців Міжнародного агентства із атомної енергії. Про це повідомляє телеканал «Дім».

«Є колосальна проблема – радіоактивні відходи. Ми ж знаємо, що на території ОРДЛО є шахти, в яких за радянських часів проводилися ядерні випробування. І ці шахти зараз затоплені, що може стати великою трагедією для регіону…

Я декілька разів з цього приводу звертався до Росії. Вони відповідають: це, мовляв, не наша справа, розмовляйте з ОРДЛО. А МАГАТЕ каже: ми таких країн не знаємо. МАГАТЕ не може вести відносини з людьми, які не визначені як суб'єкти міжнародного права», – розповів Леонід Кравчук.

Внаслідок російської агресії МАГАТЕ з 2014 року не в змозі перевіряти локації на окупованих територіях, де використовується ядерний матеріал.

Навесні 2018 року повідомлялося, що бойовики наказали відключини обладнання в радіоактивній шахті «Юний комунар» у населеному пункті Бунге (раніше – Юнокомунарівськ).

У США закликали Росію і її бойовиків діяти відповідально.

На той момент глава Мінекології та природних ресурсів України Остап Семерак заявив, що можливе затоплення бойовиками шахти «Юний комунар» на Донбасі становить серйозну загрозу для екологічної безпеки – загрожує отруєнням питної води – не тільки для України, а й сусідніх країн.

Віцепрем'єр-міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніковзаявив, що низці непідконтрольних уряду районів на сході України загрожує екологічна катастрофа.

Кравчук під час засідання Радбезу ООН розповів, що окупаційна влада на Донбасі не відкачує воду з радіоактивної порожнини, яка утворилася після ядерного вибуху на території шахти «Юнком», і радіація потрапила у горизонти питної води.

 Як повідомляло українське інтернет-видання «Карачун» (м. Слов’янськ), через затоплення об’єкту «Кліваж», де у 1979 році провели підземне ядерне випробовування, низькорадіоактивну воду  фіксують у 5 кілометрах від колишньої шахти «Юний комунар» на окупованій частині Донецької області. Про це повідомила «Міжнародна комісія по правам людини». За даними цієї організації, об’єкт «Кліваж» був повністю затоплений іще рік тому – станом на 1 березня 2020 року.

«Сумарна концентрація радіонуклідів у водоносних горизонтах прилеглої території, при заборі на відстані 5 кілометрів від об’єкту становить 20000 – 34000 Бк/кг», – повідомили у «Міжнародній комісії по правам людини».

Це означає, що низькорадіоактивна вода вже поступає у горизонти питної води. Інформацію про стан радіоактивного забруднення комісія отримала через неофіційній канали із окупованих територій і із вимірювань, які виконуються незалежними експертами.

Ядерний заряд на шахті «Юний комунар» був підірваний на глибині понад 900 метрів у 1979 році. Це було зроблено для того, щоб знизити викиди метану. Видобуток вугілля на шахті «Юний комунар» був припинений у 2001 році і шахта почала працювати в режимі водовідливу.

Влітку 2017 року в Бунге (Южнокомунарівську) місцеві мешканці вийшли на акцію протесту проти затоплення шахти і вимагали зустрічі із «народною радою» і головою ДНР. В той же час українські фахівці і політики заявили, що на шахті «Юний комунар» почала просочуватися вода із сусідніх вугільних підприємств – «Єнакієвська» та «Полтавська».

Невизнана влада Донецька стверджує, що контролює радіаційну обстановку в районі затоплюваної шахти. Дослідження українських екологів кажуть, що «Юний комунар» дійсно затоплюється зі сторони шахт «Полтавська» та «Єнакієвська».

Працівники шахти «Юний комунар» розповіли спостерігачам ОБСЄ про свої побоювання, щодо затоплення. Спостерігачам ОБСЄ не вдалося перевірити, чи дійсно насоси й інше обладнання із шахти демонтували – для цього потрібен дозвіл від бойовиків.

comments powered by HyperComments