Росія нарощує ядерний потенціал в окупованому Криму

Вівторок, 23 лютого 2021, 15:24
Про це заявляє Міністр зовнішніх справ України Дмитро Кулеба під чася виступу на Конференції з розброєння 2021 року
Росія нарощує ядерний потенціал в окупованому Криму

Російська Федерація активно нарощує ядерний потенціал на території тимчасово окупованого Кримського півострова, підриваючи без'ядерний статус Української держави, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час виступу в сегменті високого рівня Конференції з роззброєння 2021 року.

Як повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ, дипломат зазначив, що дії Росії підривають архітектуру глобальної безпеки, оскільки порушують цілу низку міжнародних документів, що стосуються, зокрема, зброї масового ураження.

«Гібридна агресія Росії проти України підриває архітектуру глобальної безпеки, побудовану на таких засадничих міжнародних документах, як Договір про нерозповсюдження ядерної зброї, Конвенція про заборону розробки, виробництва та накопичення запасів бактеріологічної (біологічної) і токсичної зброї та їх знищення, Конвенція про заборону або обмеження застосування конкретних видів звичайної зброї, які можуть вважатися такими, що завдають надмірних ушкоджень або мають невибіркову дію», – наголосив Кулеба.

Дипломат зазначив, що Україна готова сприяти відновленню ефективної роботи конференції, зокрема взяти активну участь у розробці Договору про заборону виробництва матеріалів для ядерної зброї, що розщеплюються, або матеріалів для інших ядерних вибухових пристроїв.

Він також висловив готовність України взяти участь у створенні універсального документа, який надавав би ефективні гарантії безпеки для неядерних держав-учасниць Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

Водночас Кулеба закликав присутніх розглядати тимчасову окупацію Кримського півострова та розв’язання Росією збройного конфлікту в окремих районах Донбасу як загрозу її військової експансії на схід та південь Європейського континенту.

comments powered by HyperComments