Міністри зовнішніх справ України і Польщі просять Байдена не допустити завершення будівництва «Північного потоку – 2»

Вівторок, 23 лютого 2021, 08:38
Про це очільники МЗС Дмитро Кулеба і Збігнєв Рау написали у спільній статті
Міністри зовнішніх справ України і Польщі просять Байдена не допустити завершення будівництва «Північного потоку – 2»

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау в спільній статті закликали президента США Джо Байдена не допустити завершення реалізації проекту будівництва газопроводу «Північний потік-2». Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Польща та Україна давно попереджали про небезпеки, пов'язані з будівництвом «Північного потоку-2». Наші заклики до пильності та сміливості були почуті в Конгресі США, який наполягав на заходах, спрямованих на те, щоб зупинити цей небезпечний проект, що викликає розбіжності. Ми закликаємо президента США Джо Байдена використати всі наявні в його розпорядженні засоби, щоб не допустити завершення проекту», - йдеться у статті міністрів, опублікованій у виданні «Politico» в понеділок.

Глави МЗС зазначили, що в цьому питанні США продовжують відігравати критично важливу роль.

«Необхідно спростувати твердження про те, що «Північний потік – 2» став «занадто великим, щоб зазнати невдачі», і що його просто треба завершити. Якщо проект буде успішним, Росія може спробувати переконати українську громадськість у тому, що Захід не піклується про власні принципи і, зрештою, про безпеку і процвітання України», – вважають міністри.

Кулеба і Рау зазначили, що цей проект – не про енергетичну безпеку Німеччини, «нашого близького союзника і партнера». Водночас вони наголосили, що Україна глибоко цінує зусилля Німеччини щодо встановлення миру на Донбасі та її життєво важливу підтримку реформ в Україні.

«Ми поважаємо право Німеччини висловлювати свою точку зору. Але ми також твердо переконані в тому, що такі проекти не можна розглядати вузько через призму двосторонніх відносин, а натомість необхідно підходити до них із ширшої перспективи інтересів і безпеки Європи загалом», – заявили міністри.

Вони також зазначили, що Захід, очолюваний Сполученими Штатами, не може дозволити собі відступити перед лицем шантажу Російською Федерацією.

«На карту поставлено багато, але шлях уперед усе ще в наших руках. Автократичні правителі в Кремлі та в інших місцях можуть і повинні нести відповідальність. Захід, очолюваний Сполученими Штатами, не може дозволити собі відступити перед лицем шантажу, який суперечить усьому, за що ми виступаємо», – резюмували вони.

comments powered by HyperComments