Україні слід зосередитися на реформі Міністерства оборони, а не на Плані дій щодо членства в НАТО

Вівторок, 23 лютого 2021, 08:05
Таку думку висловила в інтерв’ю «Європейській правді» посол Великобританії в Україні Мелінда Сіммонс
Україні слід зосередитися на реформі Міністерства оборони, а не на Плані дій щодо членства в НАТО

Мелінда Сіммонс, посол Великобританії в Україні вважає, що нашій державі передусім потрібно зосередитися на структурній реформі оборонного відомства, а не наполягати на Плані дій щодо членства в НАТО. Про це вона заявила у інтерв’ю «Європейській правді».

«Оскільки ви досягли EOP (статус партнера з розширеними можливостями. – ред.), то виникає питання: що далі, який крок наступний? І моя відповідь така: в рамках EOP вам треба концентруватися не лише на військовій сумісності з НАТО, але також змінювати ваше військове відомство структурно, запроваджувати європейські практики у питаннях оборонних закупівель, логістики. Наразі у Міноборони цього ще немає», – зазначила Сіммонс.

«Якщо ви цього не робитимете, це перетворить політику відкритих дверей НАТО на політику «відкритих дверей, яких можна уникнути». Для країн, які не підтримують інтеграцію з Альянсом, це стане приводом уповільнити цей процес», - додала вона.

Як приклад Сіммонс назвала ситуацію з оборонними закупівлями. За словами дипломатки, закон, ухвалений у 2020 році, є справді добрим, але потрібна його імплементація.

Вона згадала заяви Міноборони України про бажання отримати ПДЧ вже цього року, і висловила розуміння політичної логіки таких заяв.

«Але якщо при цьому у вас відстає оборонна реформа – то такий план не дає мені впевненості. Посудіть самі: ви щойно отримали EOP, він передбачає кілька конкретних змін, здійснення яких від вас чекають. А ви робите лише меншу частину з них і кажете: «А тепер ми хочемо ПДЧ», – зазначила посол Британії.

comments powered by HyperComments