Україна із наступного тижня повернеться до «адаптивного» карантину

Середа, 17 лютого 2021, 15:03
Про це під час засідання уряду 17 лютого 2021 року заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль
Україна із наступного тижня повернеться до «адаптивного» карантину

Уже наступного тижня Україна знову повернеться до «адаптивного» карантину. Про це під час засідання уряду у середу 17 лютого заявив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

«Хочу анонсувати повернення до моделі адаптивного карантину, коли в межах області встановлюватиметься той чи інший рівень карантинних обмежень в залежності від епідеміологічної ситуації», – заявив Денис Шмигаль.

Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов заявив, що його відомство пропонує продовжувати на території України каратин до 30 квітня.

За словами Дениса Шмигаля, як і попереднього разу, передбачається поділ країни на 4 епідемічні карантинні «кольорові» зони, кожна із яких матиме чіткі обмеження, критерії і визначення.  Прем’єр долав, що рішення вступить в дію наступного тижня, тому «всі українці матимуть змогу завчасно з ним ознайомитись і підготуватись».

За словами Міністра охорони здоров’я Максима Степанова, в Україні із 24 лютого діятимуть чотири рівні карантинних обмежень – «зелений», «жовтий», «помаранчевий» та «червоний». В той же час будуть запроваджені деякі послаблення карантинних обмежень. Степанов зазначив, що «жовтий» рівень буде базовим для усієї країни, доки не буде досягнуто «зеленого» чи «червоного» рівнів. Очільник МОЗ пояснив запровадження «адаптивного» карантину тим, що «всі попередні карантини дали результати». Степанов зазначив, що Україна наразі на 34-му місці в Європі за смертністю від COVID-19 на 1 мільйон населення, в той час як у Великобританії цей показник утричі, а у Франції - вдвічі  вищий, а ніж в Україні.

Щодо «зеленого» рівня епідемічної небезпеки і карантинних обмежень, то умовою його досягнення є рівень захворюваності на грип і ГРВІ на території не менше 13 регіонів не буде перевищувати 50% від епідемічного порогу, встановленого для відповідного регіону за порядком проведення епіднагляду за ГРВІ. Другий показник – коефіцієнт виявлення випадків інфікування COVID-19 методом ПЛР та визначення антигену SARS-n-CoV-2.

Ці показники, за словами Степанова, обрані через те, що багато людей не звертаються за тестуванням на COVID-19, а їх захворювання позначається як гостра респіраторна хвороба, у випадку якщо вони звертаються до лікаря. Про це повідомляє «Укрінформ».

На  «жовтому» рівні дозволять проводити культурні і спортивні масові заходи, якщо для 1 особи передбачені 4 кв. метри площі або з наповненістю залу до 50% (раніше було 5 кв. м на одну особу). Також буде дозволено відвідування закладів освіти групами не більше 20 осіб.

Футбольні матчі можуть проводитись із глядачами, але з певними обмеженнями їх кількості на трибунах.

Крім того, ресторанам, барам та іншим закладам харчування дозволять працювати до 24:00 (раніше було до 23:00).

«Помаранчевий» рівень вводитимуть, коли буде перевищений один з показників (завантаженість ліжок з киснем для ковідних хворих – понад 65%, кількість тестувань протягом останніх 7 днів на 100 тисяч населення менше 300, кількість госпіталізацій з коронавірусом на 100 тисяч населення більше 60, коефіцієнт виявлення хворих на коронавірус під час тестування – більше 20%, зростання загальної кількості госпіталізацій за 7 днів – більше 50%).

«Червоний» рівень в регіоні вводитимуть, якщо буде перевищено два показники з вищенаведених упродовж 3 днів поспіль. На «червоному» рівні будуть діяти ті обмеження, які діяли під час суворого карантину у січні: закриті ТРЦ, ринки, заклади громадського харчування, кінотеатри, театри, заклади освіти (окрім дитячих садків і початкових класів у школах), спортзали, басейни тощо. 

Про повернення до адаптивного карантину повідомив також Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет у своєму Телеграм-каналі. За його словами, із 22 лютого 2021 року на всій території України встановлюється «жовтий» рівень.

Відповідно до нього у галузі освіти забороняється відвідування закладів освіти, коли на самоізоляції через контакт із пацієнтом з підтвердженим діагнозом COVID-19 перебуває понад 50% учнів і персоналу закладу.

Також заборонено проведення масових заходів (вистав, свят, концертів) за участі учнів з більш ніж однієї групи/класу та за присутності глядачів (відвідувачів).

«Червоний» рівень епідемічної небезпеки визначається рішенням Державної комісії з питань ТЕБ та НС за ініціативи міністра охорони здоров’я. У разі встановлення «червоного» рівня епідемічної небезпеки продовжуватимуть роботу дитсадки та спеціальні заклади освіти, учні 1-4 класів навчатимуться у звичному режимі. Для всіх інших запровадять дистанційне навчання.

Зазначимо, що про можливість повернення до «адаптивного» карантину із поділом на «кольорові» зони за рівнем епідемічної небезпеки повідомив іще 13 лютого 2021 року заступник Міністра охорони здоров’я, Головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Як повідомляє «Укрінформ», урядова постанова про запровадження в Україні «адаптивного» карантину набирає чинності з 24 лютого 2021 року, проте окремі пункти, які стосуються матчів команд ігрових видів спорту набирають чинності із 18 лютого 2021 року.

comments powered by HyperComments