Служба безпеки України оголосила Шарію підозру в державній зраді

Середа, 17 лютого 2021, 11:01
Шарію інкримінують протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері
Служба безпеки України оголосила Шарію підозру в державній зраді

Відомому блогеру Анатолію Шарію, який нині проживає у Іспанії, Служба безпеки повідомила про підозру за статтями про державну зраду та порушення рівноправності громадян. Про це повідомили у прес-центрі Служби безпеки України.

«На переконання слідчих, він здійснював протиправну діяльність на шкоду національній безпеці України в інформаційній сфері. Є підстави вважати, що Анатолій Шарій діяв на замовлення іноземних структур…

Докази слідства підтверджені низкою експертних досліджень, які встановили, що в інтерв’ю та виступах А. Шарія наявні факти його підривної діяльності проти України.

Починаючи з 2012 року через соціальні мережі, електронні ЗМІ та російські телевізійні канали він сприяв державним та неурядовим структурам РФ у проведенні спеціальних інформаційних операцій.

Зокрема, пропагандист займався дискредитацією державної політики України, умисно та цілеспрямовано поширював маніпулятивну, викривлену інформацію щодо урядових ініціатив та подій на Сході країни. Метою було – загострення і дестабілізація суспільно-політичної та соціально-економічної ситуації, розпалювання міжетнічних і міжконфесійних конфліктів.

Такі протиправні дії Анатолія Шарія активно використовували російські ЗМІ, зокрема, телеканали основної пропагандистської державної компанії ВДТРК («Россия 24», «Россия 1»), телеканал Міністерства оборони РФ  «Звезда» тощо», – йдеться у повідомленні СБУ.

Шарію інкримінують скоєння злочинів, передбачених частиною 1 статті 111 «Державна зрада» і частиною 1 статті 161 «Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками» Кримінального Кодексу України. Перша стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 12 до 15 років з конфіскацією майна, або без такої. Друга передбачає покарання у вигляді штрафу від 200 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до 5 років.

Зазначимо, що Анатолій Шарій є фактичним лідером «Партії Шарія», яка заснована 6 червня 2019 року і офіційно зареєстрована в Україні шляхом перереєстрації партії «Об’єднана Україна», яку було зареєстровано 18 лютого 2015 року. 24 червня 2019 року «Партія Шарія» була зареєстрована у ЦВК, проте сам Анатолій Шарій не зміг балотуватися в депутати, оскільки із 24 січня 2012 року не проживав на території України. «Партія Шарія» має проросійську ідеологію. Деякі українські журналісти вважають її проектом «Опозиційної платформи – За життя». На одному із російських каналів один із лідерів ОПЗЖ Віктор Медведчук назвав «Партію Шарія» своїм союзником.

comments powered by HyperComments