Верховна Рада України прийняла звернення до міжнародних організацій і парламентів щодо окупації Криму

Вівторок, 16 лютого 2021, 15:45
Верховна Рада України закликає міжнародні інституції посилити політико-дипломатичний і санкційний тиск на РФ з огляду на тимчасову окупацію Криму
Верховна Рада України прийняла звернення до міжнародних організацій і парламентів щодо окупації Криму

Верховна Рада України прийняла постанову № 4655, якою закликає ООН, Європейський парламент, парламентські асамблеї Ради Європи, ОБСЄ, НАТО, ОЧЕС, уряди та парламенти держав світу засудити дії Російської Федерації, спрямовані проти територіальної цілісності і суверенітету України та посилити політико-дипломатичний і санкційний тиск на РФ до повного припинення її збройної агресії. За цей документ проголосувало 314 український парламентаріїв, отож він прийнятий конституційною більшістю. Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

Українські парламентарії просять міжнародні організації продовжувати політику невизнання спроби анексії українських АР Крим та Севастополя, а також використати всі можливі міжнародні політико-дипломатичні та санкційні механізми щодо Росії з метою негайного звільнення нею всіх осіб, які були захоплені під час збройної агресії проти України, а також усіх інших громадян України, яких Російська Федерація незаконно утримує на тимчасово окупованих територіях АР Крим і на території Росії.

Народні депутати також вимагають засудити порушення російською окупаційною владою основоположних прав і свобод людини на тимчасово окупованих територіях, вимагати від Російської Федерації припинити насильницьке переміщення незаконно засуджених громадян України, які мешкають на тимчасово окупованих територіях Криму та Севастополя, у пенітенціарні установи, розташовані на території країни-агресора.

Верховна Рада також закликає міжнародні інституції вимагати від РФ припинити депортацію цивільного населення з тимчасово окупованих територій Криму та Севастополя і переміщення громадян РФ на тимчасово окуповану територію України, «що призводять до зміни демографічного складу населення тимчасово окупованих територій Криму і Севастополя».

Парламентарі також вважають, що необхідно вимагати від Російської Федерації забезпечити безперешкодний доступ міжнародним правозахисним організаціям на тимчасово окуповані території України для постійного моніторингу за ситуацією у сфері додержання прав людини.

comments powered by HyperComments