Кабмін на позачерговому засіданні розглянув законопроект про звільнення Ситника із посади керівника НАБУ

Понеділок, 15 лютого 2021, 15:05
Про це повідомив керівник «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін на своїй сторінці в «Фейбуску»
Кабмін на позачерговому засіданні розглянув законопроект про звільнення Ситника із посади керівника НАБУ

Кабінет Міністрів України у понеділок зібрався на позачергове засідання, де розглянув законопроект, яким «звільняє чинного директора НАБУ» і передає цей законопроект до Верховної Ради України – про це повідомляє керівник ГО «Центр протидії корупції» Віталій Шабунін у соцмережі «Фейсбук».

«Відповідну правку (про звільнення Ситника) за усної пропозиції одного з міністрів було додано до законопроєкту, який змінює процедуру обрання нового директора НАБУ.

До речі, запропонована процедура гарантує Зеленському обрання підконтрольного йому Директора. Конкурсна комісії: 3-х членів делегує РНБО, 6 - КМУ (з них 3 міжнародні експерти).

За нашою інформацією, звільнення Ситника – особисте рішення Володимира Зеленського. Таким чином останній відреагував на початок розслідування щодо закупівлі вакцин від COVID-19», – написав Віталій Шабунін.

Інформацію про те, що Кабмін дійсно розглядав законопроект про зміни щодо НАБУ підтвердив «Українській правді» представник уряду у Верховній Раді Василь Мокан.

За словами Мокана, Кабінет Міністрів у понеділок дійсно зібрався позачергово і розглядав низку питань, в тому числі – і внесення до Верховної Ради урядового законопроекту «Про Національне антикорупційне бюро України» щодо приведення у відповідність до Конституції України. Цей законопроект Кабмін підтримав «із доопрацюваннями» і відправляє у Верховну Раду для реєстрації. Із текстом законопроекту можна буде познайомитися пізніше.

Про розслідування НАБУ щодо закупівлі вакцини китайської компанії «Sinovac Biotech» по 17,85 американських доларів за дозу через фірму-посередника стало відомо 10 лютого 2021 року.

Зараз існує така ситуація, що відповідно до чинного законодавства, навіть із врахуванням суперечливого рішення Конституційного суду України, немає механізмів відкликання керівника НАБУ із посади – він може піти із посади тільки добровільно.

Раніше заступник Офісу Президента України Олег Татаров, проти якого НАБУ розпочало розслідування, заявляв, що нинішній керівник бюро Артем Ситник «не має морального права очолювати антикорупційне відомство держави і має піти», в той же час у листопаді 2020 року Володимир Зеленський запевнив послів іноземних держав про те, що не планує звільнення Артема Ситника із займаної посади попри рішення Конституційного суду.

 

comments powered by HyperComments