ДБР скерувало до суду перший обвинувальний акт у «справах Майдану»

Понеділок, 15 лютого 2021, 14:36
Йдеться про викрадення із Олександрівської лікарні і катування активістів Майдану Юрія Вербицького і Ігоря Луценка
ДБР скерувало до суду перший обвинувальний акт у «справах Майдану»

Слідчі Державного бюро розслідувань під процесуальним керівництвом прокурорів із Офісу Генерального Прокурора України скерували до суду перший обвинувальний акт у «справах Майдану» за наслідками спеціального (заочного) досудового розслідування. Про це повідомили у прес-службах Державного бюро розслідувань і Офісу Генпрокурора.

«Висунуто обвинувачення двом цивільним особам, оголошеним у міжнародний розшук, за вчинення у складі злочинної організації викрадення вночі 21 січня 2014 року із Олександрівської клінічної лікарні міста Києва, катування учасників «Євромайдану» Луценка І.В., Вербицького Ю.Т., подальшого умисного вбивства останнього, а також за незаконне перешкоджання проведенню зборів, демонстрацій», – йдеться у повідомленні.

Обвингувальний акт скеровано до Бориспільського міськрайонного суду Київської області.

ДБР встановлено, що злочинці за попередньою змовою 21 січня 2014 року незаконно викрали з приміщення Олександрівської клінічної лікарні міста Києва учасників акцій протесту Ігоря Луценка та Юрія Вербицького, катували їх та вбили Юрія Вербицького. Відносно них обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, питання щодо застосування якого буде вирішуватися судом у разі їх затримання.

ОГП нагадує, що за вчинення цих злочинів до кримінальної відповідальності притягнуто загалом 15 осіб, стосовно 4 осіб справи розглядаються судами, інших оголошено в розшук.

Зазначимо, що т.зв. «Справи Майдану» були передані для розслідування Державному бюро розслідувань у 2019 році. 20 листопада ГПУ завершила досудове розслідування у всіх кримінальних провадженнях стосовно Євромайдану. Матеріали передали за підслідністю ДБР. У прокуратури залишилося процесуальне керівництво.

Підрозділ з розслідування злочинів, вчинених під час масових протестів у 2013-2014 роках на Майдані створили у Державному бюро розслідувань у листопаді 2019 року.

Нагадаємо, що у січні 2014-го у період «Євромайдану» активісти Ігор Луценко і Юрій Вербицький були викрадені невідомими з території Олександрівської лікарні і вивезені за місто. Після тортур їх кинули в лісі. Вербицький від отриманих травм помер.

У МВС заявляли, що активні учасники викрадення Луценка і Вербицького переховуються від правосуддя у Криму, а безпосередній керівник викрадення – громадянин Неживов.

comments powered by HyperComments