Телеканали «112 Україна» та «NewsOne» вартували Козаку 103 мільйони гривень

Четвер, 11 лютого 2021, 13:05
У «Центр протидії корупції» кажуть, що ці кошти Козак отримав від офшорних компаній своєї цивільної дружини
Телеканали «112 Україна» та «NewsOne» вартували Козаку 103 мільйони гривень

Купівля телеканалів «112 Україна» та «NewsOne» обійшлася народному депутату Тарасу Козаку у 103 млн грн, які він отримав з офшорів цивільної дружини. Про це стверджують у «Центрі протидії корупції» в статті для «Української правди» «Козак Медведчука. Звідки у соратника кума Путіна гроші на телеканали».

У Центрі протидіх корупції з’ясували, що у 2013 – 2015 роках кіпрська компанія Козака «Turul Investments Limited», яка наразі приносить йому основний дохід, була збитковою і слугувала транзитною базою для мільйонів доларів між сумнівними офшорними фірмами, одна з яких постачала на державні компанії контрабандне вугілля з окупованих територій. Свої перші великі дивіденди – 1,1 млн євро – від «Turul Investments Limited» Козак отримав в 2017 році з рахунків у російському банку.

Ці кошти через офшорки йому «позичила» його ж незадекларована цивільна дружина Наталія Лавренюк. За даними ЦПК, жінка Козака має квартиру на 600 квадратних метрів ціною 13 мільйонів доларів у пішій доступності від Кремля. А гроші для виплат через офшори своєму ж чоловікові Лавренюк бере з нафтового бізнесу в Росії, яким володіє спільно з дружиною Медведчука Оксаною Марченко.  

Зазначимо, що 2 лютого Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони про застосування санкцій проти нардепа Тараса Козака та телеканалів з орбіти кума Путіна Віктора Медведчука – «112 Україна», «NewsOn» та «ZIK». Внаслідок цього телеканалам доведеться припинити роботу.

Підставою для санкцій проти нардепа від ОПЗЖ Тараса Козака та пов'язаних з ним юридичних осіб стало розслідування СБУ, яке встановило, що схеми з поставками вугілля з окупованих територій сприяють фінансуванню тероризму.

Секретар РНБО Олександр Данілов вважає, що в Україні працює ще багато антиукраїнських телеканалів, і РНБО буде вводити санкції щодо них, але тільки після надходження підтверджуючих це документів.

comments powered by HyperComments