Росія створює небезпеки для життя та здоров’я кримчан під час пандемії коронавірусу

Четвер, 11 лютого 2021, 16:15
Про це під час форуму «Україна 30. Коронавірус: виклики і відповіді» заявила очільниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник
Росія створює небезпеки для життя та здоров’я кримчан під час пандемії коронавірусу

Російська окупаційна влада не тільки не захищає населення Криму від коронавірусу, а навпаки своїми діями вона наражає людей на небезпеки для здоров’я та життя. На цьому під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Коронавірус: виклики і відповіді» наголосила правозахисниця, голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник, пише «Укрінформ».

«Росія не виконує підписані нею зобов'язання як член ООН і Ради Європи. Більше того, є всі підстави говорити про те, що певні дії Російської Федерації створюють загрози для життя наших громадян, які перебувають в окупації», – сказала Скрипник.

Прикладом таких дій, на думку правозахисниці, є організовані окупаційною владою мілітаристські заходи, на яких людей не забезпечували засобами захисту від коронавірусу.

«Наприклад, влітку минулого року ми зареєстрували чотири таких великих заходи мілітаристського характеру – це виставки військової техніки, різні події, пов'язані з російською армією. Це були заходи за участю великої кількості людей, в тому числі з групи ризику, де не було ніяких засобів захисту. Все це вплинуло до ще більшого поширення коронавірусу», – розповіла правозахисниця.

Ще один приклад – літаки до Криму з Москви та Санкт-Петербурга, пасажири яких не проходили самоізоляцію та інші обмеження, пов'язані з пандемією.

«Якщо наші люди, приїжджаючи з підконтрольних території, повинні були пройти самоізоляцію і для них було багато інших обмежень, то всі ті, хто прибували до Криму з Москви та інших російських міст, не проходили ніякої самоізоляції, а могли прямо з літака йти куди завгодно», – повідомила Скрипник.

Вона нагадала, що в травні 2020 року, коли тільки Москва мала 80 тисяч підтверджених випадків коронавірусу, а вся Україна – 12 тисяч підтверджених випадків, кількість літаків до Криму з Росії було збільшено до сорока в день.

Крім того, вважає Скрипник, офіційна статистика "влади" Криму про коронавірус не відповідає дійсності.

«Ми впевнені в тому, що вона занижена. Як приклад, з липня 2020 року Росія різко вирішила змінити свої підходи до підрахунку смертності від COVID-19 і таким чином втричі занизила показники смертності, вказуючи причину смерті, не пов'язану з коронавірусом», – зазначила глава КПГ.

Ще одна практика, яка занижує показники коронавірусу в Криму, - відмова в госпіталізації  «ковідним» пацієнтам, які були змушені лікуватися вдома.

«Тут важливо, що їх не тільки не відносять до статистики COVID-19, але вони ще не можуть себе лікувати, оскільки аптеки Криму не забезпечені необхідними медпрепаратами», – зазначила Скрипник.

Правозахисниця повідомила, що за результатами проведеного в грудні 2020 року моніторингу 124-х кримських аптек, було встановлено, що майже всі вони не мали базових ліків, необхідних для лікування пневмонії, викликаної коронавірусом.

Що стосується ситуації в місцях позбавлення волі, то, за словами правозахисниці, ситуація там критична.

«У СІЗО Сімферополя і в колоніях на території Росії, куди в порушення закону були вивезені люди, ситуація критична, оскільки в Росії склалася практика не тестувати ув'язнених. Йдеться як про політв'язнів, так і про всіх інших в місцях несвободи. Вони не отримують медичну допомогу, навіть коли є конкретні симптоми коронавірусу», – розповіла глава КПГ.

comments powered by HyperComments