У фракції Порошенка розробили законопроект про кримінальну відповідальність за колаборацію

Середа, 10 лютого 2021, 19:02
Законопроект передбачає кримінальну відповідальність за колаборацію і боротьбу із російською пропагандою
У фракції Порошенка розробили законопроект про кримінальну відповідальність за колаборацію

У фракції «Європейська Солідарність» Петра Порошенка виступили із ініціативою про прийняття парламентом законопроектів про кримінальну відповідальність за колаборацію і про боротьбу із російською пропагандою. Про це під час брифінгу в Києві заявив п’ятий Президент України, лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко.

«Нами розроблено два законопроєкти. Перший законопроект – про кримінальну відповідальність (фізичних осіб, політичних партій і громадських організацій) за колаборацію. Я хотів би твердо наголосити, що не йдеться про тих, хто на окупованій території під загрозою життю вимушений працювати у... лікарнях або школах, а йдеться в першу чергу про тих, хто на контрольованій території проводить колабораційну роботу добровільно або за гроші», – заявив Петро Порошенко.

Фракція «Європейська солідарність» пропонує внести зміни в Кримінальний Кодекс України, які передбачатимуть жорстку відповідальність за умисне і добровільне співробітництво громадян України із країнами-агресорами в їх інтересах і на шкоду національній безпеці України та її союзників. За словами екс-президента України, цей законопроект потрібно ухвалити найближчим часом.

Крім цього, в «Європейській Солідарності» підготували законопроект про посилення відповідальності за дії, які пов’язані із поширенням ворожої пропаганди.

Іще один документ, який пропонує політична сила Петра Порошенка, це проект постанови Верховної ради «Про невідкладні заходи для припинення практики політично вмотивованих переслідувань», ця постанова вимагає припинити політичні репресії проти добровольців, ветеранів, волонтерів, учасників Революції гідності – зокрема, Андрія Антоненка, Яни Дугарь, Юлії Кузьменко (обвинувачені в справі убивства Шеремета – ред.), кіборга генерала Марченка, представниць «ЄС» Софії Федини, Марусі Звіробій та інших.

Зазначимо, що питання необхідності прийняття закону проти колаборації піднімалося із 2014 року, коли почалася збройна агресія Російської Федерації проти України. 2 лютого 2021 року під тиском ветеранів АТО/ООС міська рада міста Миколаєва ухвалила звернення до Верховної Ради, президента та Кабінету міністрів щодо необхідності розробки та прийняття закону «Про колабораціонізм». Того ж дня Президент України Володимир Зеленський підписав указ, яким ввів в дію рішення РНБО про застосування санкцій проти нардепа від «ОПЗЖ» Тараса Козака, який передбачає блокування т.зв. «каналів Медведчука».

comments powered by HyperComments