Представники половини фракцій Закарпатської облради підписали листа Зеленському на захист телеканалів Медведчука

Середа, 10 лютого 2021, 18:31
Серед підписантів звернення – представник Партії угорців України «КМКС», яка на словах декларує свій проєвропейський вектор
Представники половини фракцій Закарпатської облради підписали листа Зеленському на захист телеканалів Медведчука

Депутати від чотирьох із восьми фракцій Закарпатської обласної ради скерували Володимиру Зеленському звернення із вимогою скасувати санкції проти народного депутата від «Опозиційної платформи – За життя», які привели до припинення мовлення трьох телеканалів – «112 Україна», «NewsOne» і «ZIК». Це звернення було оприлюднене закарпатським інтернет-виданням «Перший.com.ua».

Підписантами звернення на захист Тараса Козака і його телеканалів стали представники фракцій «Опозиційна платформа – За життя», «За майбутнє», «Команда Андрія Балоги» та «КМКС» Партії Угорців України у Закарпатській обласній раді.

У зверненні чотирьох фракцій Закарпатської облради йдеться, що закриття трьох національних телеканалів – це «прецедент, не бачений в Україні за всі роки незалежності», через який мільйони українців сотні тисяч закарпатців «залишилися без доступу до об’єктивної, критичної інформації» про процеси в Україні. Автори звернення зазначили, що телеканали «112 Україна», «NewsOne» і «ZIK» є українськими юридичними особами, а Тарас Козак – громадянином України, тому закон «Про санкції» на них не поширюється. Також у зверненні містяться звинувачення Зеленського у порушенні законодавства та цензурі, а накладення персональних санкцій на Тараса Козака назвали «репресіями та переслідуванням» за  політичними мотивами. Також підписанти додають, що секретар РНБО Олексій Данілов на брифінгу говорив, що в основу санкцій лягли «припущення, які можуть не зовсім відповідати дійсності», на їхню думку «накладення санкцій на українські компанії і громадянина своєї ж країни перекреслило всі демократичні принципи».

«Ми категорично засуджуємо спроби розправи з політичними опонентами, намагання знищити опозицію в Україні, наступ на свободу слова, запровадження цензури, перешкоджання діяльності незалежних засобів масової інформації.

Звертаємося до Вас, пане президенте, з вимогою скасувати указ «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Ми вимагаємо припинити політично мотивовані переслідування і відмовитись від практики придушення голосу опозиції», – йдеться у зверненні, підписаному представниками чотирьох фракцій Закарпатської облради.

Політолог Дмитро Тужанський висловив подив підписом представника угорської партії KMKSZ під цим зверненням: «Угорці вкотре потрапляють у так звану проросійську нішу, хоча намагаються переконати, що вони зовсім не проросійські».

comments powered by HyperComments