Викладачку нацпепдуніверситету Драгоманова, яка називала закон про мову «опухлим лімфовузлом», відсторонили від викладання

Понеділок, 8 лютого 2021, 17:32
Йдеться про викладачку Національного педагогічного університету імені Драгоманова Євгенія Більченко, яка негативно висловлювалася про мовний закон
Викладачку нацпепдуніверситету Драгоманова, яка називала закон про мову «опухлим лімфовузлом», відсторонили від викладання

Викладачку Євгенію Більченко, яка називає Україноу «американською колонією», а мовний закон назвала «опухлим лімфовузлом» відсторонили від викладання у Національному педуніверситеті імені Михайла Драгоманова. Про це повідомила «Українська правда. Життя», посилаючись на допис самої пані Більченко у соцмережі «Фейсбук».

В той же час, Більченкол повідомляє, що керівництво вузу її не звільнило: «Не звільнили...Не можуть мене звільнити: немає такої статті «за пост у фейсбуці». Всі мої 28 навчальні програми – в порядку (так, вам не почулося). Тимчасово усунули від викладання. Вчуся в'язати гачком».

В той же час у Національному педуніверситеті імені Драгоманова повідомили, що створили робочу групу для вивчення публічних заяв Більченко в соцмережах і ЗМІ.

«Є спроба надати справі політичний оберт і від мовного цькування перейти до пошуку «неблагонадійної» інформації в моїх відкритих лекціях.

Робоча група невідомих експертів з невідомих мені організацій пильним поглядом читає мої лекції і непохитною рукою виколупує з них Кремль.

Чесно кажучи, мене влаштовує», – зазначає Більченко.

Після аналізу публічних заяв викладачки робочою групою відбулося засідання Вченої ради університету. Проте, за словами Більченко, тепер ситуацію будуть вирішувати інші експерти.

«Вчена Рада вирішила ... що вирішувати не має права. Тому, тимчасово відсторонила БЖ (Більченко Євгенію – ред.) від викладання. Справу передадуть «далі», чи то пак, «експертам», – зауважила Більченко.

Попередні дописи викладачки у соцмережі в університеті назвали «неприпустимими та неприйнятними висловлюваннями» проти української мови та держави. При цьому значна частина студентів та викладачів висловилась за звільнення Більченко.

Викладачка Євгенія Більченко у своїх дописах у соцмережі назвала Україну «американською колонією», а закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної» – «опухлим лімфовузлом» у хворому тілі.

Викладачка також назвала себе представницею «російської цивілізації» і наголосила, що у сфері обслуговування зараз навпаки переходить на російську мову.

Такі заяви викладачки щодо впровадження нового мовного закону викликали обурення в соцмережі, зокрема, серед викладачів та студентів університету.

Згодом Більченко опублікувала звернення до президента Володимира Зеленського, в якому поскаржилась на інформаційні цькування та утиски.

comments powered by HyperComments