Україна відновить водопостачання Криму тільки у разі його деокупації

Неділя, 7 лютого 2021, 20:27
Про це у інтерв’ю «Радіо Свобода» розповів Міністр зовнішніх справ України Дмитро Кулеба
Україна відновить водопостачання Криму тільки у разі його деокупації

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що відновлення подачі дніпровської води в анексований Крим можливе тільки після його деокупації. Про це очільник зовнішньополітичного відомства України розповів у інтерв’ю «Радіо Свобода».

«Абсолютно! Абсолютно жорсткі (позиції України – ред.). Буде деокупація – буде вода», – сказав Кулеба.

Раніше міністр закордонних справ України назвав безперспективними спроби Росії, зокрема депутата Держдуми, колишнього прокурора окупованого Криму Наталії Поклонської, звертатися в ООН через припинення подачі дніпровської води в Крим.

Українська влада неодноразово робила заяви про те, що водопостачання анексованого Криму буде відновлене тільки після деокупації півострова.

Підконтрольний Кремлю голова Криму Сергій Аксьонов заявляв, що материкова Україна розглядає питання подачі води до Криму «як знаряддя шантажу».

Моніторингова місія ООН в Україні наполягає на тому, що з урахуванням анексії Кримського півострова «Росія несе основну відповідальність за забезпечення доступу до води захищеним особам у Криму».

У Криму станом на 1 лютого наповненість водою в трьох водосховищах близька до позначки «мертвий обсяг».

Філія «Води Криму» в Алушті провела переговори з власниками джерел з питання придбання у них води.

В окупованому Криму збираються витратити понад мільйон російських рублів на захист від терактів гідровузла висохлого Сімферопольського водосховища.

comments powered by HyperComments