Підстав і можливостей для початку процедури імпічменту Володимира Зеленського немає

Субота, 6 лютого 2021, 08:43
Таку заяву зробив нардеп від «Слуги народу» і представник Президента України у Конституційному суді Федір Веніславський
Підстав і можливостей для початку процедури імпічменту Володимира Зеленського немає

Фракція партії «Опозиційна платформа – За життя» не має юридичних підстав та можливостей для початку процедури імпічменту Президента України Володимира Зеленського. Про це заявив представник Президента України в Конституційному Суді (КС), народний депутат від фракції «Слуга народу» Федір Веніславський.

«Підстав і можливостей для початку реалізації процедури імпічменту в «Опозиційної платформи - За життя» немає і не буде», – сказав Веніславський у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в п'ятницю.

Юрист уточнив, що правовою підставою для початку процедури імпічменту є вчинення президентом державної зради або іншого злочину, а указ глави держави про введення в дію рішення Ради національної безпеки і оборони - це «дія, яка повністю відповідає конституційним повноваженням президента, закону про санкції та закону про РНБО».

«Більше того, президент був зобов'язаний ввести в дію це рішення, тому що це конституційна вимога. І, відповідно, це рішення не містить жодних підстав, щоб звинуватити його в якихось протиправних діях», – наголосив представник президента в КС.

Водночас політик також звернув увагу на те, що, згідно із законом про імпічмент, для запуску відповідної процедури потрібне ухвалення рішення більшістю від конституційного складу Верховної Ради. «226 голосів є основою для початку процедури імпічменту. Тобто ні 226 голосів, ні 150, які потрібні для створення тимчасової слідчої комісії, зараз «ОПЗЖ» точно не збере. Тому що інші опозиційні політичні сили парламенту всіляко підтримують рішення президента та рішення РНБО, про що вони неодноразово заявили», – пояснив він.

При цьому політичну складову заяв фракції «Опозиційна платформа - За життя», яка має намір ініціювати процедуру імпічменту, Веніславський назвав «певними садомазохістськими фантазіями, які точно не матимуть жодних юридичних або політичних наслідків, а є виключно політичними маніпуляціями», і що самі ініціатори усвідомлюють, що подібні заяви «не мають жодних перспектив».

Нагадаємо, що 2 лютого Президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО, яким фактично заблокував діяльність трьох телеканалів – 112, Newsone та ZIK, які пов’язують з одним із лідерів партії «ОПЗЖ» Віктором Медведчуком.

 

Згідно з рішенням, персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи застосовуватимуться, зокрема, до Тараса Козака та юридичних осіб «Аріадна ТВ», «Новий Формат ТВ», «ТВ Вибір», «Телерадіокомпанія «112-ТВ», «Лідер ТВ», «Партнер ТВ», «Новини 24 години» та «Нові комунікації».

У зв'язку з цим співголова партії «Опозиційна платформа – За життя» Вадим Рабінович під час виступу з трибуни парламенту 3 лютого заявив, що їхня фракція ініціює імпічмент Зеленському. 4 лютого з'їзд партії «ОПЗЖ» доручив своїй фракції у Верховній Раді розпочати процедуру імпічменту глави держави.

comments powered by HyperComments