Кулеба вважає, що США активізують свої спроби врегулювати конфлікт на Донбасі

Вівторок, 2 лютого 2021, 11:20
За словами очільника українського МЗС, США із 2014 року намагаються допомогти Україні владнати конфлікт на Донбасі, але прихід до влади Байдена дасть цим спробам новий імпульс.
Кулеба вважає, що США активізують свої спроби врегулювати конфлікт на Донбасі

Є всі підстави передбачати, що США будуть ще активнішими у підтримці України проти агресії РФ, спробах врегулювати конфлікт і на Донбасі, і в питанні незаконної окупації Криму, повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, пише інформаційне агентство «Інтерфакс-Україна»

«Ні для кого не буде секретом, що з 2014 року США брали активну участь у підтримці України проти російської агресії, і в спробах врегулювати конфлікт і на Донбасі, і в питанні незаконної окупації Криму. Тому я маю всі підстави відчувати і передбачати, що США будуть ще активнішими на цьому треку, але в якому саме форматі це буде відбуватись – це питання переговорів», - сказав Кулеба в ефірі програми «Свобода слова».

В той же час Кулеба вважає, що питання про участь США в «нормандському форматі» може бути вирішене тільки згодою сторін.

«Що стосується повноцінної участі США у «Нормандському форматі», то давайте пам’ятати, що є одна людина в цьому форматі, яку така участь точно не зробить щасливою – це президент Російської Федерації. А формат не розширюється бажаннями лише окремих учасників. Він може бути змінений лише консенсусом», - пояснив глава МЗС України.

Міністр зовнішніх справ України повідомив, що наразі жодних офіційних переговорів про отримання Україною статусу особливого союзника США поза НАТО не ведеться.

«Ця тема є предметом жвавих дискусій у соцмережах і на різних експертних форумах. Україна має чітку мету, і ця мета - повноцінне членство в НАТО, на шляху до цього членства треба отримати План дій щодо членства, тому треба рухатися цим шляхом. Ми не відкидаємо можливості будь-яких інших статусів і форматів, якщо вони дійсно мають додаткову вартість, а займатися фетишизацією різних статусів, просто "дайте черговий статус" - це зайве», - пояснив Кулеба і додав, що Україна, Грузія і Молдова просуваються на шляху до потрійного союзу в Чорноморському регіоні.

«Стосовно ідеї про потрійний союз в Чорноморському регіоні, я сьогодні сказав державному секретарю (США Тоні Блінкену – ред.), що США можуть розраховувати на Україну, як надійного партнера саме в Чорноморському регіоні та Центральній Європі, це наш простір існування, це ті місця, де ми можемо робити реальний внесок. І, запевняю вас, що і Україна, і Грузія, і Молдова вже активно рухаються в тому напрямку. Більше поки не скажу, коли буде результат - всі дізнаються», – розповів міністр.

comments powered by HyperComments