Зеленський розповів про те, яку підтримку хоче отримати від Джо Байдена

Понеділок, 1 лютого 2021, 18:35
Перш за все, за словами Зеленського, Україна потребує допомоги США у процесі вступу в НАТО
Зеленський розповів про те, яку підтримку хоче отримати від Джо Байдена

Український президент Володимир Зеленський у своєму інтерв’ю для програми «Axios», що виходить на телеканалі HBO заявив, що в першу чергу хоче отримати підтримку новообраного президента США Джо Байдана у питаннях врегулювання ситуації на Сході України, а також вступу в НАТО

«Щодо України, я хотів би, щоб ми вийшли на новий етап, почали новий шлях (у відносинах із США  - ред.). А шлях для мене – це відкрита розмова. Зараз у нас з вами дуже відкрита розмова – ми бачимо очі один одного, це не просто спілкування дипломатичних радників чи обмін думками чи листами. Це можливість, дивлячись в очі, зрозуміти, сказати, що ми – партнери, що ми цінуємо підтримку США, до речі, двопартійну підтримку – це так і є.

Я дійсно хотів би, щоб США вдалося й те, про що говорив Президент Байден. Він говорив, що піклується, буде піклуватися і робити все задля безпеки Європи. А для нас це найважливіше, тому що для нас безпека Європи – це ми, це війна на сході України, це агресія Російської Федерації, анексія Криму. Тому, може, це якось егоїстично, але ми перш за все адресуємо його слова до України.

Я хотів би, щоб США й особисто Президент Байден, який дуже непогано, до речі, знає Україну, дійсно допоміг нам вийти з цієї трагічної ситуації. Я називаю трагедією, коли війна у цивілізованій Європі відбувається у XXI столітті», – розповів Володимир Зеленський.

Далі український Президент наголосив на важливості допомоги зі сторони США у питанні вступу України в НАТО.

«Якщо ми прямо говоримо, я б питав навіть не як Президент, а як громадянин України. Ми вдячні за все, але Україна не просто на словах говорить про те, що хоче бути рівноправним членом Альянсу, рівноправним членом НАТО, бо це і є один з найважливіших пунктів безпеки – саме тієї безпеки, про яку Президент Байден і каже. Як потрібно ще більше заявляти про бажання вступу, якщо це закріплено в Конституції України – напрямок у Євросоюз, євроінтеграція, а також вступ у НАТО? Тому в мене дуже просте питання – чому Україна досі не в НАТО? Якщо без цих фраз, що ми всі будемо думати, ми будемо спілкуватись, для мене перше питання звучало б так: «Містере Президенте, чому ми досі не в НАТО?», – зазначив Володимир Зеленський.

На запитання американського журналіста, що Зеленський хотів би почути від Байдена, він відповів: «Я вірю, що відповідь може звучати так: «Пане Президенте, ми відчуваємо Україну як стратегічного партнера. Ми розуміємо, що Україна реально має сьогодні потужну армію в Європі й захищає на сході країни не тільки українських громадян, а й європейських. Тому за мою каденцію Україна повинна бути в НАТО». Або інакшою буде відповідь, але хотілось би, щоб вона була дуже чесною».

Також на запитання журналіста, щодо того, наскільки важливе питання вступу України в НАТО в сенсі деокупації територій Зеленський зазначив «Якби Україна була в НАТО, то не було б ескалації на сході України».

comments powered by HyperComments