Соратники Зеленського розповіли про його контакти із Трампом і Джуліані

Неділя, 31 січня 2021, 15:44
Матеріал на тему контактів президентів України і США опублікувала впливова американська газета «The Washington Post»
Соратники Зеленського розповіли про його контакти із Трампом і Джуліані

Соратники чинного Президента України Володимира Зеленського розповіли журналістам американського видання «The Washington Post» про контакти із Дональдом Трампом і його адвокатом Рудольфом Джуліані, які відбувалися влітку 2019 року, коли оточення Трампа очікувало від України заяв, які допомогли б Дональду переобратися на другий термін. Про це пише «Українська правда».

Зокрема, у липні 2019 року президент США Дональд Трамп зателефонував Володимиру Зеленському, щоб привітати із перемогою партії «Слуга народу» на парламентських виборах. Ця розмова стала ключовою в центрі великого політичного скандалу, який вибухнув у США, адже Дональд Трамп нібито дуже наполегливо рекомендував Володимиру Зеленському розпочати розслідування проти Данкана Хантера, який є сином чинного 46-го президента США Джо Байдена.

Окрім того, у липні 2019 року відбулася телефонна розмова між теперішнім головою Офісу Президента України Андрієм Єрмаком, який тоді був помічником Зеленського і Рудольфом Джуліані. За словами Єрмака, ця розмова була першим контактом між Джуліані та алміністрацією Зеленського.

Метою Джуліані, згідно з повідомленням, було те, щоб у Зеленського «підштовхнули» розслідування стосовно сина Джо Байдена, Хантера, аби знайти у його діях в Україні корупційну складову.

Інсайдер в оточенні Зеленського, який погодився говорити на умовах анонімності, заявив, що тон і дії Джуліані під час його контактів з високопоставленими українськими чиновниками були «агресивними та загрозливими», проте українці, за його словами, відмовилися «грати в цю гру».

Ігор Новіков, який працював радником Зеленського розповів, що оточення українського президента намагалося якомога довше уникати контактів із Джуліані. Проте наприкінці червня 2019 року вони зрозуміли, що нічого не досягнуть із Трампом, якщо не поговорять спочатку із Джуліані. Новіков заявив, що розмова тривала більше 40 хвилин, протягом яких Джуліані пояснив, що він хотів би від української влади.

За словами Новікова, Джуліані зажадав, щоб Зеленський публічно оголосив про початок розслідування «Бурисми», крім того вимагалася заява про те, що деякі українські можновладці змовилися для втручання у президентські вибори у США в 2016 році. Джуліані крім того порадив Зеленському «бути обережним» з оточуючими його людьми, інакше він може опинитися «в біді».

Після згаданої телефонної розмови із Джуліані, відбулося телефонне спілкування Зеленського і Дональда Трампа. Проте тон американців змінився після цього дзвінка, оскільки Трамп не почув від Зеленського «того, що хотів почути».

Зараз деякі помічники Володимира Зеленського вважають, що було помилкою контактувати із Рудольфом Джуліані. Проте відмова України в особі її керівництва від вимог Джуліані і Трампа допомогла нашій державі не бути замішаною у внутрішні справи США. В той же час, джерело в оточенні Володимира Зеленського стверджує, що у тому разі, якби український очільник пристав на вимоги Трампа, то президентські вибори у США в 2020 році «були б зовсім іншими».

comments powered by HyperComments