Україна має намагатися залучити США до «Нормандського формату»

Четвер, 28 січня 2021, 12:02
Це питання має порушуватися на рівні Дерсекретаря США, його заступника або радника із національної безпеки – вважає американський експерт
Україна має намагатися залучити США до «Нормандського формату»

Україна має порушувати питання про включення США до т.зв. «Нормандського формату», це питання має обговорюватися на рівні Держсекретаря США, його заступника або радника із національної безпеки. Таку думку висловив виконавчий директор Пенн Байден Центру з дипломатії та глобальної взаємодії Майкл Карпентер.

«Особисто у мене є сумніви щодо користі посади спеціального представника. Я не вважаю, що цей інститут сприяв розвитку дипломатичних ініціатив у консультаціях із Москвою. Вважаю, що для України мало б більше сенсу в рамках нормандських зустрічей, наприклад, на рівні міністрів закордонних справ або їхніх заступників або на рівні радників з нацбезпеки порушувати питання залучення Сполучених Штатів до цього формату, але не в особі спецпредставника як додатка або спостерігача, а десь на рівні держсекретаря або його заступника, або радника з національної безпеки, який мав би своє місце за столом переговорів, щоб він не був відділений від інших учасників переговорів», – сказав Карпентер на онлайн-дискусії під час Київського безпекового форуму в середу.

За його словами, в цьому контексті вкрай важливо мати обізнаного, професійного і компетентного посла Сполучених Штатів в Україні.

«Обмеження нашого впливу шляхом делегування дипломатичних функцій спеціальному представникові водночас, щоб посол займався тільки внутрішніми реформами, буде поганою послугою і суперечитиме тому, про що я говорив на початку, що це дві сторони однієї стратегічної медалі», - пояснив експерт.

Карпентер зазначив, що необхідне нове мислення щодо вирішення конфлікту в Україні.

«Процес застряг і роками залишається в глухому куті, розвитку майже немає. Але якщо говорити в ширшому, стратегічному сенсі, важливо визнати: те, що відбувається в рамках мінської дипломатії, нерозривно пов'язане з внутрішніми політичними процесами в Україні. І це необхідно усвідомити. Якщо ми хочемо досягти успіху в Мінських переговорах або в дипломатії щодо цього конфлікту, якщо вона має набути іншої форми, це все має бути синхронізовано з боротьбою проти корупції, боротьбою за реформи, об'єднанням зусиль політичних сил в Україні на підтримку демократичних інститутів і верховенства права», – додав він.

Експерт зазначив, що протягом декількох останніх років проросійська мережа політиків і бізнесменів в Україні стає все більш широкою і впливовою, і в медіа та економічній сфері, і в плані загальнополітичного впливу, і це значно ускладнює дипломатичні зусилля щодо Донбасу, оскільки зростання впливу проросійських сил на політику України ускладнює ведення переговорів із Кремлем з позиції сили.

«Я не можу сказати, що конкретно робитиме адміністрація Байдена в цьому плані, але на мою думку, Америці варто активніше брати участь у цьому дипломатичному процесі, це життєво важливо», – наголосив Карпентер.

comments powered by HyperComments