Парламентарії вимагають від Харківської міськради рішення про дострокове припинення повноважень Кернеса

Четвер, 28 січня 2021, 11:03
Відповідне звернення адресує Харківській міськраді комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування
Парламентарії вимагають від Харківської міськради рішення про дострокове припинення повноважень Кернеса

Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування звернеться до Харківської міської ради з метою отримання її рішення про дострокове припинення повноважень померлого мера Харкова Геннадія Кернеса у зв'язку з його смертю, що дасть змогу розпочати процедуру призначення позачергових виборів міського голови. Це рішення члени комітету ухвалили у вівторок 27 січня 2021 року.

«Я пропоную звернутися до Харківської міської ради, щоб вони надали нам відповідне рішення, яке передбачено статтею 79 закону "Про місцеве самоврядування", а далі орієнтуватися за ситуацією», – зазначила заступник голови комітету Аліна Загоруйко, оголошуючи рішення комітету. Згадана стаття закону «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачає вичерпний перелік підстав для дострокового припинення повноважень сільського, селищного, міського голови, серед яких і смерть мера. При цьому в законі акцентується на тому, що його повноваження припиняються з дня ухвалення відповідною радою рішення, яким береться до відома зазначений факт.

Загоруйко каже, що «до Верховної Ради надійшло клопотання секретаря Харківської міськради Ігоря Терехова про призначення позачергових виборів мера, а самого рішення немає».

«Для дотримання юридичної чистоти та юридичної процедури ми зобов'язані дочекатися рішення Харківської міської ради... і вже лише на підставі клопотання та наявного рішення ми зможемо повноцінно перейти до розгляду цього питання», – каже нардеп.

Зазначимо, що переобраний на новий термін міський голова Харкова Геннадій Кернес помер іще 16 грудня 2020 року в Німеччині внаслідок ускладнення від коронавірусної хвороби. Це мав бути уже третій термін для Кернеса – вперше він був обраний іще у 2010 році, а удруге його обрали у 2015 році.

На місцевих виборах, які відбулися 25 жовтня 2020 року Геннадій Кернес, який на той момент не перебував у Харкові, оскільки лікувався від коронавірусу в Німеччині, набрав 60,34% голосів виборців, що прийшли на дільниці, таким чином був обраний у першому турі.

comments powered by HyperComments