Екс-очільник СБУ часів Кучми вважає, що майбутнє Європи безпосередньо залежить від майбутнього Європи

П'ятниця, 22 січня 2021, 12:01
Проте, за словами Ігоря Смешка, на даний час Захід немає жодної спільної стратегії щодо України.
Екс-очільник СБУ часів Кучми вважає, що майбутнє Європи безпосередньо залежить від майбутнього Європи

Лідер партії «Сила і честь», очільник СБУ у часи президентства Леоніда Кучми генерал-полковник Ігор Смешко вважає, що майбутнє Європи безпосередньо залежить від майбутнього України, проте зазначає, що Захід не має жодної спільної стратегії щодо України. Про це він заявив під час веб-конференції з керівництвом австрійського представництва Пан'європейського союзу, відповідаючи на запитання про вступ України до НАТО, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Безумовно, було б добре, якщо б парасолька 5 статті Євроатлантичного договору гарантувала нашу безпеку в реаліях непроголошеної війни проти нас з боку Росії…

Але ми не маємо об’єктивних можливостей і відповідних напрацьованих політико-дипломатичних зв’язків, щоб цього досягти сьогодні. В той час, коли Росія має можливості активно блокувати цей процес через низку європейських країн - учасниць НАТО», – заявив Ігор Смешко і додав, що «Захід традиційно не має жодної спільної стратегії щодо нашої держави», що також є проблемою.

«Можливий шлях припинення війни у центрі Європи, деокупації українських територій, відновлення зруйнованої окупацією Криму системи міжнародного права, а також запобігання остаточній руйнації Договору про нерозповсюдження ядерної зброї – це нове комплексне рішення питань безпеки в Єворатлантичному просторі шляхом розробки нової спільної Стратегії Заходу стосовно України і Росії», – вважає Смешко.

Так, за словами Смешка, елементами цієї нової конструкції можуть бути зняття питання про членство України в НАТО в обмін на додаток Будапештського меморандуму реально діючим механізмом забезпечення територіальної цілісності й недоторканності її кордонів і неприпустимість застосування проти неї будь-якої сили: військової, економічної, політико-дипломатичної або інформаційно-підривної.

«Одночасно – надання Україні статусу основного стратегічного партнера США поза НАТО і прийняття її повноправним членом Європейського Союзу. А також включення України як одного з базових елементів до майбутньої Балто-Чорноморсько-Адріатичної Конфедерації демократичних країн Європи та визначення її як зв’язуючого моста між Заходом і Росією – для поступової та еволюційної реалізації концепції генерала Де Голля про створення "Євроатлантичого простору безпеки від Ванкувера до Владивостока», - наголосив лідер партії «Сила і честь».

comments powered by HyperComments