В Америці пройшла інавгурація Джо Байдена

Середа, 20 січня 2021, 21:23
Демократ Джо Байден 20 січня у Вашингтоні склав присягу і став 64 президентом США.
В Америці пройшла інавгурація Джо Байдена

Hromadske розшифрувало головне з його першої промови на новій посаді.

Про перемогу

Це день демократії, день історії та надії, оновлення та рішучості. Америці знову кинули виклик і вона його прийняла … Сьогодні ми святкуємо перемогу не кандидата, а справи — справи демократії. Воля народу була почута, і воля народу була врахована. Ми знову дізналися, що демократія дорогоцінна. Демократія тендітна. І в цей час, друзі мої, демократія перемогла.

Про попередників

Я дякую своїм попередникам від обох партій за їхню присутність тут сьогодні. Я дякую їм від щирого серця ... Я щойно дав священну присягу, яку давав кожен з цих патріотів (попередніх президентів США — ред.).

Про пандемію

Ми будемо рухатися вперед швидко і невідкладно. На нас чекає багато роботи в цю небезпечну зиму і перед нами відкриваються значні можливості … Небагато американців жили у важчі часи, ніж зараз.

У моєму першому виступі на посаді президента я хотів би попросити вас приєднатися до мене в момент мовчазної молитви, щоб згадати всіх тих, кого ми втратили минулого року через пандемію. Ці 400 тисяч наших співвітчизників — мамів, татів, чоловіків, дружин, синів, дочок, друзів, сусідів і колег. Ми будемо поважати їх і станемо людьми та нацією, якими, як ми знаємо, можемо і повинні бути.

Про об’єднання країни

Сьогодні, у цей січневий день, вся моя душа віддана тому, щоб об'єднати Америку, об'єднати наш народ, об'єднати нашу націю … Об'єднаймося для боротьби з ворогами, з якими ми стикаємося: гнів, обурення і ненависть, екстремізм, беззаконня, насильство, хвороби, безробіття і безнадія. З єдністю ми можемо робити великі справи, дійсно важливі справи.

Я знаю, що сили, які поділяють нас, глибокі і реальні. Але я також знаю, що вони не нові. Наша історія — це постійна боротьба між американським ідеалом, згідно з яким ми всі створені рівними, і суворою потворною реальністю — расизмом, страхом і демонізацією.

Про прихильників Трампа

Я буду боротися за тих, хто не підтримав мене (на виборах президента США — ред.), так само як і за тих, хто підтримав … Дозвольте мені сказати це всім тим, хто нас не підтримував. Вислухайте мене. Якщо ви все ще не згодні, нехай буде так. Це демократія. Це Америка … Незгода не повинна призводити до роз'єднання.

Про міжнародну політику

Ось моє послання тим, хто перебуває за межами наших кордонів. Америка пройшла випробування, і ми стали сильнішими. Ми відновимо наші союзи і знову будемо взаємодіяти зі світом.

Ми керуватимемо не тільки прикладом нашої сили, а й силою нашого прикладу. Ми будемо сильним і надійним партнером заради миру, прогресу і безпеки.

comments powered by HyperComments