У Шабуніна опублікували текст законопроекту, яким хочуть врятувати Татарова відповідальності

Середа, 20 січня 2021, 12:31
Текст законопроекту, який ніби то підготовлений у Офісі Президента України, і у разі прийняття Радою приведе до знищення НАБУ, опублікували у «Центрі протидії корупції»
У Шабуніна опублікували текст законопроекту, яким хочуть врятувати Татарова відповідальності

«Центр протидії корупції» опублікував текст законопроєкту, яким пропонується змінити підслідність НАБУ, що фактично знищить структуру. В ЦПК кажуть, що в Офісі Президента Зеленського дали вказівку, підготувати проект закону, який має врятувати від відповідальності заступника Єрмака Олега Татарова і легітимізувати передачу його справи від НАБУ до СБУ. Про це повідомляє «Українська правда».

За словами Татарова, інформація про підготовку «рятівного» законопроекту – фейк. Отож, у ЦПК вирішили опублікувати текст законопроекту. За словами соратників Шабуніна, у них крім тексту є в розпорядженні внутрішні офіційні документи, які підтверджують факт підготовки такого законопроєкту.

Відповідно до матеріалів, які мають у ЦПК, до процесу розробки цього законопроєкту була залучена генпрокурорка Ірина Венедіктова, яка дала своїм заступникам доручення внести пропозиції до нього. Відзначається, що новації у законопроєкті суперечать взятими на себе Україною зобов’язанням.

Так, пропонується змінити підслідність НАБУ – до юрисдикції бюро додають дрібну корупцію. Наразі підслідність НАБУ – це корупційні злочини, вчинені або ТОП-посадовцем, або розмір предмету злочину чи шкоди від нього перевищує 1 мільйон 135 тисяч гривень (станом на січень 2021 року). В ОП пропонують прибрати умови підслідності щодо ТОП-фігурантів та суми злочину. Це означає, що НАБУ доведеться займатися побутовою корупцією.

Крім цього, генпрокурору пропонують надавати право забрати в НАБУ будь-яку справу. Також у законопроєкті пропонується змінити підсудність Антикорупційного суду, зокрема, аби ВАКС займався лише тими справами, що і НАБУ. Це дозволить, забираючи справи у НАБУ, забирати їх одночасно і у ВАКС.

Також у НАБУ і САП відбирають можливість прямої безпосередньої співпраці з іноземними правоохоронними органами. Законопроєктом пропонується, аби така співпраця реалізовувалась лише через офіс генпрокурора. 

Зазначимо, що 18 січня Шабунін заявив, що Офіс Зеленського заради порятунку Татарова готує терміновий законопроект, яким «знищить антикорупційну реформу і розірве партнерство з Заходом».  За словами Шабуніна, цим документом готуються забрати ТОП-посадовців з підслідності НАБУ.

comments powered by HyperComments