Партії, яку очолював Святослав Вакарчук, «перекрили» бюджетне фінансування

Понеділок, 11 січня 2021, 16:05
Національне агентство із запобігання корупції призупинило державне фінансування політичній партії «Голос»
Партії, яку очолював Святослав Вакарчук, «перекрили» бюджетне фінансування

У політичній партії «Голос», яку до весни 2020 року очолював відомий український співак Святослав Вакарчук, назвали припинення державного фінансування політсили через рішення НАЗК тиском на політичну партію.

«Партія «Голос» є єдиною неолігархічною парламентською партією. Державне фінансування, передбачене законом, є одним із джерел нашої незалежності. Спроба позбавити нас цього джерела є безпідставним та політичним тиском.

Ми розглядаємо варіанти оскарження цього рішення та закликаємо НАЗК не ставати інструментом політичного тиску», – заявила очільниця «Голосу» Кіра Рудик.

За словами речника НАЗК Яреми Духа у Нацагенства із запобігання корупції є дві претензії до партії «Голос»: перша стосується оформлення угод та актів виконаних робіт у підрядників; друга претензія, за словами Духа, полягає в тому, що «Голос» сплатив орендну плату за офіси трьох територіальних організацій.

НАЗК проаналізувала фінзвіт партії «Голос» за II квартал 2020 року – і зазначає, що виявила невідповідності в даних про виконавців послуг, яким партія заплатила 1,3 мільйонів гривень, а щодо оренди приміщень для Київської міської та Одеської й Хмельницької обласних організацій партії вказує, що ті, як юрособи, мали б заплатити ПДВ. У НАЗК також вважають, що мають повідомити податківцям та правоохоронцям про можливі порушення з боку партії «Голос».

Зазначимо, що попередній лідер політичної партії «Голос» Святослав Вакарчук у травні позаминулого року заявив, що його політ сила не отримує коштів від олігархів, в той де час «десятки достатньо заможних людей, яким дуже далеко до олігархів, які чесно заробляють свій шматок хліба і мають якийсь бізнес» фінансово підтримують нову політичну силу. У липні 2019 року за результатами позачергових парламентських виборів у Верховній Раді була створена фракція партії «Голос», яку очолив Святослав Вакарчук. Після входження до Верховної Ради політична партія отримала право на державне фінансування.

У березні 2020 року Святослав Вакарчук перестав бути не тільки лідером партії «Голос», але й склав депутатський мандат. Зараз партію «Голос» очолює Кіра Рудик.

comments powered by HyperComments