Український буксир «Яни Капу» повернувся у стрій

Неділя, 27 грудня 2020, 08:43
У кінці листопада 2018 року це судно було атаковане і захоплене російськими військовими кораблями
Український буксир «Яни Капу» повернувся у стрій

Військово-морські сили відновили справність і боєздатність буксира «Яни Капу», який 25 листопада 2020 року в районі Керченської протоки атакували і захопили російській військові судна. Про це повідомляє інформаційне агентство Міноборони України «Армія Inform».

Ремонт військового буксиру «Яни Капу» проводився на одному з судноремонтних підприємств України, де судно проходило доковий ремонт. Зокрема, провели очищення, дефектування та заміну пошкоджених ділянок корпусу і палуби. Також буксир пофарбували. Крім того, фахівці відновили системи головного двигуна – газохід, паливні насоси, клапани пожежної системи та компресорів. На буксирі провели ремонт донно-заборної апаратури, рульового та якірного пристроїв, електрообладнання, внутрішніх приміщень тощо.

Нагадаємо, що 25 листопада 2018 року група суден ВМС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів «Бердянськ» та «Нікополь» та рейдового буксира «Яни Капу» здійснювала плановий перехід із порту Одеси до порту Маріуполя в Азовському морі. У міжнародних водах біля Керченської протоки корабельна група ВМС Російської Федерації в складі кораблів, літаків-винищувачів та вертольотів здійснила напад на українські кораблі із застосуванням зброї. В результаті було захоплено судна із 24 членами екіпажів, троє із яких було поранено.

У міжнародних водах у районі Керченської протоки прикордонна корабельна група Російської Федерації в складі кораблів, винищувачів та вертольотів здійснила напад на українські кораблі та, застосувавши зброю, захопила в полон 24 члени екіпажів, троє з них зазнали поранення.

18 листопада 2019 року у ВМС України повідомили, що українські військові судна «Нікополь», «Бердянськ» та «Яни Капу» прямують додому. Через два дні командувач ВМС України Ігор Воронченко заявив, що українські судна повертаються на батьківщину на буксирі і вони пограбовані росіянами.

В той же час, Федеральна служба безпеки Росії заявила, що військові кораблі, захоплені у листопаді 2018 року в Керченській протоці, були передані Україні в «нормальному» стані і начебто зі справною сантехнікою.

comments powered by HyperComments