Президент підписав закон, який продовжує дію особливого порядку місцевого самоврядування в ОРДЛО на один рік

Четвер, 24 грудня 2020, 12:35
Закон про пролонгацію особливого статусу ОРДЛО до цього був проголосований у Верховній Раді України
Президент підписав закон, який продовжує дію особливого порядку місцевого самоврядування в ОРДЛО на один рік

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, що продовжує до кінця 2021 року дію закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». Про це повідомив «Інтерфакс-Україна».

«24.12.2020 повернуто з підписом від президента», – йдеться в інформації про проходження цього закону на сайті Верховної Ради.

Раніше відповідний законопроект №4467 за основу та в цілому підтримали 304 народних депутати. Законопроектом пропонується пролонгувати дію закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» до 31 грудня 2021 року включно.

Законопроект продовжує на рік можливість тимчасового введення особливого порядку місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, встановленого ст. 1 закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей».

Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО Верховна Рада вперше ухвалила у вересні 2014 року, він набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на три роки. Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу починає діяти лише «після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону, зокрема в частині, що стосується виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців із території України».

Зокрема, стаття 10 цього закону (перехідні положення) встановлює, що особливий порядок місцевого самоврядування реалізовують виключно органи місцевого самоврядування, які буде обрано на позачергових виборах. У цій статті також прописано умови, без виконання яких вибори в ОРДЛО неможливі, серед умов - виведення незаконних збройних формувань і військової техніки з України, гарантії вільного волевиявлення, спостереження за виборами, зокрема з боку представників міжнародних організацій, недопущення незаконного втручання у виборчий процес, дотримання принципів політичного плюралізму та свободи агітації.

Згодом Верховна Рада неодноразово продовжувала на рік термін дії цього закону. Так, 4 жовтня 2018 року парламент України підтримав президентську законодавчу ініціативу, за якою особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО буде введено від дня набуття чинності відповідного закону на термін до 31 грудня 2019 року.

comments powered by HyperComments