Україна пропонує США почати розробку проекту рамкової угоди про оборонне співробітництво між нашими країнами

Четвер, 24 грудня 2020, 11:32
Це питання під час зустрічі обговорювали заступник Офісу Президента України Роман Машовець та тимчасовий повірений у справах США в Україні Крістіна Квін
Україна пропонує США почати розробку проекту рамкової угоди про оборонне співробітництво між нашими країнами

Українська влада пропонує адміністрації США почати розробку проекту двосторонньої рамкової угоди про оборонне співробітництво між нашими державами. Це питання обговорювали на зустрічі заступник керівника Офісу Президента України Роман Машовець та тимчасовий повірений у справах США в Україні Крістіна Квін. Під час зустрічі також було підбито підсумки двосторонньої співпраці у сфері національної безпеки та оборони у 2020 році та намічено плани розвитку в цьому напрямі на наступний рік і подальшу перспективу. Про це повідомили у прес-службі Офісу Президента України ввечері у неділю.

«Машовець наголосив на незмінності курсу України на вступ до НАТО й подякував за допомогу США в розвитку оборонного потенціалу України та досягненні стандартів Альянсу. Під час зустрічі було позитивно оцінено отримання Україною в червні статусу члена Програми розширених можливостей НАТО», – йдеться у повідомленні Офісу.

 У співпраці між Україною і США серед найбільш важливих результатів відзначено реформування системи управління Збройними силами України за стандартами Альянсу, створення Комітету з питань розвідки та Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України, зміни в переліку військових звань вищого офіцерського складу відповідно до стандартів провідних держав-членів НАТО.

Окрема увага була приділена спільним стратегічним командно-штабним навчанням «Об'єднані зусилля – 2020», у яких разом з українськими підрозділами взяли участь представники армій країн – членів НАТО, зокрема США та Великої Британії. «Ці навчання продемонстрували, що Україна не залишається наодинці у війні на Донбасі», – йдеться в повідомленні.

У контексті подальшої співпраці Машовець запропонував розпочати розробку проекту двосторонньої рамкової угоди про оборонне співробітництво.

«Документ має охопити всі напрями українсько-американської взаємодії у цій сфері, включно з оборонною реформою, зокрема системи кадрової політики, розвитком бойових можливостей Збройних сил України, усебічним забезпеченням та озброєнням військ, реформуванням оборонно-промислового комплексу, підготовкою військових підрозділів, військовою освітою, наукою і розвитком оборонних технологій, лікуванням та реабілітацією поранених військовослужбовців, соціальним захистом ветеранів, військовослужбовців і членів їхніх сімей, взаємною участю в міжнародних форматах співробітництва та іншими важливими для обороноздатності Україна питаннями», – йдеться в повідомленні.

Машовець також зазначив, що схвалена указом президента №392 від 14 вересня 2020 року Стратегія національної безпеки України дала старт розробці 15 проектів важливих стратегічних документів у сферах людського розвитку оборонно-промислового комплексу, громадської, воєнної, економічної, енергетичної, екологічної, біологічної, продовольчої, інформаційної та кібербезпеки, розвідки, а також зовнішньополітичної діяльності та інтегрованого управління кордонами.

Квін відзначила великий обсяг напрацювань в оборонній галузі та наголосила на важливості приєднання України до Програми розширених можливостей НАТО, яка має запрацювати на практиці наступного року. Вона підтвердила готовність США продовжити надання допомоги для розвитку оборонних можливостей України та опрацьовувати нові формати двостороннього співробітництва.

«Сторони погодилися наступного року провести роботу з подальшого розвитку договірної бази між Україною і США про оборонну співпрацю та докласти зусиль для ефективного використання американської допомоги силам оборони України, яка запланована на 2021 рік», – йдеться в повідомленні.

comments powered by HyperComments