Вибори мера Харкова відбудуться іще не скоро

Середа, 23 грудня 2020, 10:05
У зв’язку із колізіями, які проявилися після смерті мера Харкова Геннадія Кернеса, нардепи хочуть змінити закон про місцеве самоврядування
Вибори мера Харкова відбудуться іще не скоро

Під час підсумкової прес-конференції голови фракції «Слуга народу» Олександра Корнієнка було підняте питання, яке стосується виборів мера Харкова у зв’язку із смертю обраного на цю посаду Геннадія Кернеса. За словами Корнієнка вибори мера Харкова навряд чи відбудуться навіть у березні.

«Згідно з законом про місцеве самоврядування Верховна Рада має призначити перевибори (міського голових Харкова – ред.). Але для того, щоб ми це зробили, потрібно ще дві умови: має бути звернення від виконувача обов'язків (міського голови – ред..), у цьому випадку це секретар (Харківської міськради), а до того, як з'явиться це звернення, ця рада має ухвалити рішення про факт смерті (міського голови – ред.), яке приймають ради на засіданні шляхом голосування. Тому ми очікуємо ці два факти», – пояснив нюанси вітчизняного законодавства Корнієнко. За його словами зараз готують проект змін до закону про місцеве самоврядування.

«Під час роботи над новою редакцією законопроекту про місцеве самоврядування ми зробимо все-таки, щоб у разі загибелі мера було автоматичне визнання цього факту», – додав він.

Також Олександр Корнієнко відзначив, що проведення виборів міського голови Харкова – це досить далека перспектива, проведення цих виборів у березні 2021 року малоймовірне.

«До Виборчого кодексу ми внесли правки, які полягають у тому, що всі довибори в країні – місцеві та парламентські – проводяться у дві дати: останній тиждень березня і останній тиждень жовтня. Для того, щоб оголосити вибори територіальної виборчої комісії та провести їх, Верховна Рада має зробити це за 60 днів до цих дат... Якщо відлічити 60 днів від 28 березня, то це буде 28 січня. Фактично в нас є проміжок тільки в останній тиждень з 25-го по 30-те, щоб оголосити вибори і щоб вони відбулися у березні», – пояснив  Олександр Корнієнко.

«Тому коли я говорю про низьку ймовірність їх проведення у березні, я ґрунтуюся на законах та графіку, певних етапах. Тому зараз перший етап, і ми чекаємо дотримання усіх формальностей, щоб Верховна Рада могла взагалі розпочати вивчення цього питання», – додав парламентарій.

Зазначимо, що достатньо довгий час секретарі Луцької та Полтавської міськрад виконували обов’язки відповідних міських голів. Процедура ж дострокових виборів міських голів Луцька і Полтави навіть не починалася. Отож, зважаючи на складну політичну ситуацію в Харкові, де як перед тим у Кривому Розі, громада може обрати кандидата не від «Слуг народу», а від ОПЗЖ, виконував обов’язків мера Харкова Ігор Терехов може перебувати на цій посаді іще тривалий час.

comments powered by HyperComments