Степанов обіцяє появу вакцини від COVID-19 в Україні із березня, але хоче на вакцинацію 15 мільярдів гривень

Четвер, 17 грудня 2020, 13:11
За словами очільника МОЗу глобальна ініціатива COVAX схвалила заявку України
Степанов обіцяє появу вакцини від COVID-19 в Україні із березня, але хоче на вакцинацію 15 мільярдів гривень

Глобальна ініціатива COVAX щодо вакцинації проти коронавірусної хвороби COVID-19 затвердила заявку України на отримання 8 мільйонів доз вакцини, якою зможуть безкоштовно прищепити 4 мільйони українців із груп ризику.  Про це на брифінгу в Києві заявив Міністр охорони здоров'я України Максим Степанов.

«Україна приєдналася до глобальної ініціативи COVAX щодо отримання певної кількості вакцин. У результаті численних перемовин ми домоглися, що ми отримаємо 8 мільйонів доз по цій ініціативі. Ми практично завершили вже підписання документів, було подано відповідні заявки – і ми отримали схвалення цієї заявки.

Згідно з ініціативи COVAX, ці 8 мільйонів доз почнуть постачатися з кінця першого кварталу наступного року. Ми розраховуємо їх отримати до кінця першого півріччя 2021 року. Вони будуть іти відповідними траншами.

У такий спосіб ми зможемо забезпечити вакцинацію щонайменше 4 мільйонів громадян, бо 8 мільйонів доз, а одна людина отримує дві дози», – розповів Максим Степанов.

Міністр нагадав, що МОЗ просив передбачити у держбюджеті на 2021 рік 15,1 млрд грн на вакцинацію, але в результаті передбачено лише 2,6 млрд. грн., що майже у 6 разів менше необхідної кількості. Тому в МОЗ «в екстреному порядку» підрахували, що зможуть акумулювати на вакцинацію ще до 2,3 млрд. грн. За підрахунками МОЗу, лише у групах ризику перебувають 21 мільйон українців, саме їм першим будуть робити щеплення від коронавірусу за державний кошт.

Степанов також зазначив, що для придбання решти необхідних доз Україна ще з літа веде переговори з компаніями, які перебувають на завершальних етапах вироблення вакцини, а президент Володимир Зеленський веде переговори з керівниками країн, де розміщені ці виробники, щоб провести широкомасштабну вакцинацію у 2021 році.

Зазначимо, що раніше Максим Степанов припускав, що перші щеплення проти COVID в Україні зможуть зробити у лютому препаратами, які країна закупить безпосередньо у виробників. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявляв, що громадяни також зможуть придбати вакцини самі, коли ці вакцини надійдуть у продаж.

Також сьогодні Максим Степанов сьогодні презентував план вакцинації від COVID-19. Про це повідомила «Українська правда. Життя». Відповідний указ МОЗу буде підписаний уже завтра, 18 грудня 2020 року.

«До складання цього Нацплану залучені не лише українські експерти, але також експерти ВООЗ, UNICEF.

Це мусить бути дуже чіткий план вакцинації, де немає жодних дрібниць, але який чітко і покроково відповідає на усі запитання, які можуть виникнути», – заявив Степанов.

Отже, за словами Степанова, вакцинація українців буде здійснюватися у три етапи.

Перший етап, коли в Україні буде низький доступ до вакцин – не більше 10% від загальної кількості населення. Заплановано охопити не менше, ніж 700 тисяч населення.

Пріоритетні групи:

- медичні працівники, особливо ті, які працюють в стаціонарах, які надають медичну допомогу хворим на коронавірусну хворобу;

- військовослужбовці Збройних сил України, які беруть участь в операції об'єднаних сил;

- працівники соціальної сфери, особливо ті, які обслуговують людей літнього віку

- люди, які знаходяться в місцях довгострокового догляду – в інтернатах, будинках для осіб літнього віку тощо і персонал таких закладів.

Період здійснення – залежить від того, коли Україна отримає перші вакцини.

«Ми розраховуємо, що це станеться якнайшвидше – вже у лютому, щоби ми почали вакцинацію з медичних працівників», – пояснив міністр.

На другому етапі будуть вакциновані люди після 60 років, включаючи тих, хто відноситься до осіб медичного ризику. Ті, які мають супутні захворювання.

Це працівники закладів освіти, дошкільних, шкільних і вищих навчальних закладів, працівники, які забезпечують безпеку держави, включаючи Державну службу з надзвичайних ситуацій, Національну поліцію та ЗСУ.

На третьому етапі, коли Україна матиме вже помірний доступ до вакцини, буде вакциновано решту громадян – люди віком від 17 до 59 років, які відносяться до груп медичного ризику, інші категорії населення та професійних груп, які мають вищий рівень захворюваності на коронавірусну хворобу.

МОЗ планує здійснювати вакцинацію на базі існуючих кабінетів щеплення. Таких в Україні 11 346. Окрім того, планується створення мобільних бригад з імунізації в усіх регіонах України, які матимуть необхідну техніку для перевезення вакцин. В міністерстві сподіваються, що такі мобільні бригади будуть в змозі здійснювати 190 тисяч щеплень щотижня.

Імунізація буде здійснюватися через мережу сімейних лікарів. В сімейній медицині в Україні працює 23 795 лікарів первинної медичної допомоги.

comments powered by HyperComments