Верховна Рада відновила кримінальну відповідальність за недостовірне декларування

П'ятниця, 4 грудня 2020, 13:31
Відповідний законопроект № 4460-д підтримало у п’ятницю майже 300 нардепів
Верховна Рада відновила кримінальну відповідальність за недостовірне декларування

В Україні відновлено кримінальну відповідальність за декларування недостовірних даних і неподання декларації. Таке рішення сьогодні, 3 грудня 2020 року прийняла Верховна Рада. Покарання за брехню в декларації –  обмеження волі на термін до двох років, якщо задекларовані відомості відрізняються від достовірних на суму понад 4 тисячі прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Відповідний законопроект №4460-д підтримали за основу 287 і 289 у цілому народних депутатів. Про це повідомляє «Інтерфакс-України».

 Прийнятий законопроект пропонує внести зміни до ст.1726 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КпАП), які уточнюють суб'єктів цього правопорушення.

Також зазначені зміни дозволяють накладати адміністративні стягнення за цією статтею у разі, коли відомості в декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відрізнятимуться від достовірних на суму від 100 до 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, а не від 100 до 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, як зазначено в чинній редакції.

Запропоновані до КУпАП зміни, як наслідок, дадуть змогу підняти і поріг кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації.

Автори проекту закону пропонують вилучити з Кримінального кодексу України ст. 366-1 (декларування недостовірної інформації), натомість доповнити кодекс новою ст. 366-2 (декларування недостовірної інформації).

Ця стаття встановлює кримінальну відповідальність у разі, якщо задекларовані відомості відрізняються від достовірних на суму від 500 до 4 тис. прожиткових мінімумів для працездатних осіб у вигляді штрафу від двох тисяч п'ятисот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт від 150 до 240 годин із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років за частиною першою цієї статті.

У разі, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 4 тис. прожиткових мінімумів для працездатних осіб, передбачено відповідальність у вигляді штрафу від трьох тисяч до п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт від 150 до 240 годин, або обмеження волі на термін до двох років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на термін до трьох років за частиною другою цієї статті.

КК України також пропонують доповнити ст. 366-3, у якій встановлюється кримінальна відповідальність за умисне неподання декларації у вигляді штрафу від двох тисяч п'ятисот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт від 150 до 240 годин із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на термін до трьох років.

Крім того, зміни пропонується внести і до Кримінального процесуального кодексу України. Так, зазначається, що кримінальні провадження, передбачені ст. 366-2 і 366-3 КК України, будуть підсудні Вищому антикорупційному суду, а досудове розслідування цих кримінальних правопорушень здійснюватимуть детективи Національного антикорупційного бюро України.

Зазначимо, що 27 жовтня 2020 року Конституційний Суд України визнав неконституційною низку положень закону «Про запобігання корупції» та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Це рішення викликало критику з боку міжнародних партнерів і кредиторів України.

1 грудня заступник фракції партії «Слуга народу» Євгенія Кравчук повідомила, що комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності найближчими днями розгляне два варіанти законопроекту про відновлення відповідальності за недостовірне декларування, щоб напрацювати компромісний варіант документа.

За її словами, президентський варіант законопроекту жорсткіший і передбачає позбавлення волі за те, що «чиновник умисно не вніс до декларації який-небудь об'єкт більше мільйона гривень... тобто значні порушення, наприклад, якщо не задекларував будинок, то повинен нести кримінальну відповідальність».

30 листопада у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №4441 авторства членів робочої групи з урегулювання конституційної кризи, що передбачає відновлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та за неподання суб'єктом декларування декларації, але не передбачає позбавлення волі.

3 грудня комітет ВР з питань правоохоронної діяльності підтримав «компромісний» варіант законопроекту та рекомендував парламенту прийняти його в першому читанні та в цілому. За словами голови профільного комітету Дениса Монастирського (фракція «Слуга народу»), консенсус полягає в тому, що умисне декларування недостовірних даних на загальну суму від 4 тисяч прожиткових мінімумів має спричинити штраф від 3 до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або виконання громадських робіт, або ж обмеження волі терміном до двох років із забороною обіймати певні посади».

comments powered by HyperComments