НАБУ проти Генпрокурорки – у Офісі Президента новий скандал

Четвер, 3 грудня 2020, 13:04
Стверджують, що НАБУ упритул наблизилося до арешту заступника голови Офісу Президента Олега Татарова
НАБУ проти Генпрокурорки – у Офісі Президента новий скандал

Національне антикорупційне бюро України може арештувати заступника голови Офісу Президента Олега Татарова, в той час як Генпрокурорка Венедиктова допомогла захистити цього чиновника. Про це пише «LIGA.net».

Учора, 2 грудня 2020 року НАБУ виступило із різкою критикою діяльності Генпрокурорки Ірини Венедиктової, яка, ніби то, зірвала затримання заступника голови Офісу Прехидента Олега Татарова в рамках справи про махінації в корпорації «Укрбуд». Як твердить журналіст Юрій Бутусов, команду захищати Татарова дали перед тим на нараді із Президентом в Офісі. Проте у Зеленського твердять – в роботу силовиків не вмішуються.

В той же час, у НАБУ стверджують, що Ірина Венедиктова таємно і без підґрунтя змінила процесуальних керівників справи «Укрбулу». Черех це детективи НАБУ і прокурори Спеціальної антикорупційної прокуратури не змогли вручити підозру в дачі хабара судовому експерту за фальсифікацію експертизи.

Зазначимо, що в справі «Укрбуду» фігурує діючий заступник голови Офісу Президента Олег Татаров, який у свій час очолював правовий департамент «Укрбуду». За часів Віктора Януковича Тараров працював начальником Головного слідчого управління МВС і потрапив під люстрацію. Після звільнення із системи МВС прийшов на роботу в «Укрбуд» як юрист і очолював правовий департамент «Укрбуду» в 2014-17 роках. Паралельно із цим Татаров займався і адвокатською діяльністю, в тому числі захищав інтереси Андрія Портнова.

У Офісі Президента Татаров відповідає за правоохоронні органи, в основному ДБР та Офіс Генпрокурора. За інформацією «LIGA.net» перед Татаровим було поставлено задачу реанімувати справи проти екс-президента України Петра Порошенко.

Цікаво, що керівник «Укрбуду» Микитась написав у Facebook про те, що познайомився із Татаровим у часи його роботи у системі МВС. «під час одного із «наїздів» із обшуком на «Укрбуд».

«Після втечі Януковича і звільнення Татарова із органів, в «Укрбуд» звернули ся із проханням працевлаштувати його. В «Укрбуді» він вирішував питання із різними державними органами.

Паралельно підробляв наданням юридичних та інших послуг екс-оточеннб Януковича», – заявив екс-керівник «Укрбуду». Микитась вважає, що саме через дії Татарова він позбувся контролю над активами «Укрбуду».

У НАБУ стверджують, що підозра Олегу Татарову була узгоджена ввечері 1 грудня 2020 року, однак «раптове і необґрунтоване рішення Генпрокурорки про зміну групи прокурорів у справі зробило неможливим вручення цього документу».

Наразі ні Зеленський, ні Венедиктова ніяк не відреагували на зірване затримання Олега Татарова. Сам Татаров називає цю справу «чутками, які не відповідають дійсності».

«Їх розповсюдження я пов’язую із своєю публічно озвученою позицією відносно роботи антикорупційного органу. Зараз працюю в штатному режимі», – заявив Татаров в коментарі «LIGA.ne». Зазначимо, що Татаров 28 листопада назвав керівника НАБУ Артема Ситника «коренем проблем у антикорупційній політиці держави», а НАБУ за словами Татарова – «це не українська історія». На наступний день в Офісі Президента заперечили заяви Татарова.

Журналіст Бутусов стверджує, що 7 грудня 2020 року Ірина Венедиктова таки планує заслухати справу Татарова.

«До цього моменту, вочевидь, Татаров буде захищений від арешту НАБУ і зможе використовувати  своє службове становище для того, щоб продовжити впливати на хід слідства і щоб уникнути кримінальної відповідальності», – каже журналіст.

Тим часом в НАБУ стверджують, що за останні півроку Офіс Генпрокурора не вперше зриває плани детективів. Ірина Венедиктова, зокрема, за незрозумілими для НАБУ причинами протягом тижня підписувала підозру нардепу від «Слуги Народу» Олександрові Юрченку в отриманні хабаря. Крім того у Венедиктової двічі відмовили НАБУ в скеруванні документів на екстрадицію колишнього власника «VAB Банку» Олега Бахматюка.

Коллаж: Аліна Підлісна/LIGA.net

comments powered by HyperComments