Дмитро Кулеба каже, що угорців Закарпаття ніхто не залякує

Четвер, 3 грудня 2020, 12:26
Про це Міністр закордонних справ України заявив під час зустрічі із послом Угорщини в Україні Іштваном Ійдярто
Дмитро Кулеба каже, що угорців Закарпаття ніхто не залякує

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба називає безпідставною спекуляцією твердження про нібито "залякування" угорців у Закарпатській області. Про це він сказав під час зустрічі з послом Угорщини в Україні Іштваном Ійдярто, пише прес-служба МЗС України.

Зазначимо, що 1 грудня до Міністерства закордонних справ України був викликаний посол Угорщини в Україні, якого прийняв глава МЗС України Дмитро Кулеба.

«Будь-які твердження про те, що в Україні нібито має місце «залякування» угорської громади або її частини, є безпідставною спекуляцією. В Україні як правовій державі діє принцип індивідуальної, а не колективної відповідальності», – заявив Міністр, наголосивши, що всі громадяни України рівні перед законом незалежно від національності й етнічного походження, а угорські українці є невід'ємною частиною українського суспільства.

Дмитро Кулеба закликав угорську сторону уникати кроків та заяв, які не відображають дійсності та створюють деструктивне емоційне напруження в українсько-угорських відносинах. В той же час Міністр назвав неприпустимою ситуацію, коли громадяни України – депутати об’єднаних територіальних громад на своєму інавгураційному засіданні співають національний гімн будь-якої іншої іноземної держави, зокрема Угорщини.

Зазначимо, що причиною неприємної ситуації є те, що депутати Сюртівської сільської територіальної громади під час сесії заспівали не Гімн України, а Гімн Угорщини. У цьому багато хто в Україні угледів прояв якщо не сепаратизму, то неповаги до Держави Україна. Служба безпеки України повідомила, що ретельно перевіряє інформацію про можливі ознаки протиправної діяльності в діях депутатів Сюртівської сільської територіальної громади (с. Сюрте Ужгородського району Закарпатської області).

В той же час, деякі закарпатські інтернет-ресурси опублікували провокаційний відеоролик із зображенням неідентифікованої особи в масці, яка на тлі нібито покажчика населеного пункту Берегове Закарпатської області з символікою «Правого сектора» погрожує українцям угорського походження.

Отож, Кулеба повідомив угорському дипломату, що слідчі дії правоохоронних органів у Закарпатській області відбуваються в межах повноважень СБУ стосовно окремих громадян України, і не спрямовані проти угорської національної меншини.

Очільник МВС України Арсен Аваков заявив, що провокатори, котрі погрожують українцям угорського походження, є ворогами Української держави, і правоохоронці докладуть усіх зусиль для їх викриття і покарання. Глава Національної поліції України Ігор Клименко повідомив, що правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом погроз українцям угорського походження в Закарпатській області.

comments powered by HyperComments