В Україні із 16 січня вся сфера обслуговування має перейти виключно на українську мову

Середа, 2 грудня 2020, 17:28
Працівники сфери обслуговування мають спілкуватися із клієнтом виключно українською, лише на прохання клієнта може застосовуватися інша мова.
В Україні із 16 січня вся сфера обслуговування має перейти виключно на українську мову

Із 16 січня 2021 року всі підприємства сфери обслуговування мають перейти на на українську мову при спілкуванні з клієнтами й відвідувачами, хіба що ті попросять звертатися до них іншою мовою. Про це повідомив на своїй сторінці в соцмережі «Facebook» уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

«З 16 січня 2021 року мова обслуговування споживачів – українська!

Відповідно до статті 30 закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги державною мовою.

У супермаркеті та в інтернет-магазині, у кав'ярні, банку, на АЗС, в аптеці чи бібліотеці, де б ти не був – обслуговування має бути українською.

Лише на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою», – написав Тарас Кремінь.

Мовний омбудсмен радить звертатися до нього у випадку порушення прав на отримання інформації та послуг українською мовою.

Зазначимо, що 16 липня 2019 року в Україні набув чинності закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який Верховна Рада ухвалила 25 квітня, тобто до інавгурації Президента Володимира Зеленського.

7 липня 2020 року Конституційний суд розпочав розгляд подання 51 народного депутата про відповідність Конституції України закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», а 3 листопада голова Конституційного суду Олександр Тупицький натякнув, що закон про мову не буде визнано неконституційним, хоча в ньому є питання щодо мов нацменшин.

comments powered by HyperComments