Більшість українців не проти введення локдауну на новорічно-різдв’яні свята

Середа, 2 грудня 2020, 12:18
Про це свідчить опитування, проведене соціологічною групою «Рейнтинг», під час якого 58% мешканців України підтримали запровадження «святкового локдауну»
Більшість українців не проти введення локдауну на новорічно-різдв’яні свята

Більшість населення – 58% жителів України підтримують введення локдауну в період новорічних свят, свідчать результати опитування соціологічної групи «Рейтинг», проведеного 28-30 листопада 2020 року. Про це повідомляє «Інтерфакс-Україна».

За даними дослідження, 45% опитаних вважають оптимальними заходи, введені владою для боротьби з коронавірусом, 30% вважають їх занадто м'якими, а 11% - занадто жорсткими.

Водночас підтримка введення жорсткого карантину (локдауну) зросла з 36 до 42% (кількість противників зменшилася з 61 до 55%). Зазначається, що зросла з 55 до 58% кількість тих, хто вважає, що поширення коронавірусу у результаті локдауну зменшиться. При цьому 58% підтримують введення локдауну на новорічні свята (40% - проти цього).

За результатами опитування, протягом останніх двох тижнів рівень підтримки «карантину вихідного дня» зменшився з 49 до 44% (кількість противників зросла з 49 до 54%). Водночас 34% очікують, що в результаті його запровадження поширення коронавірусу зменшиться, 64% - не згодні з цим.

75% опитаних також підтримують введення штрафів за перебування в громадських місцях і транспорті без масок, 25% - проти. Крім того, 60% підтримують введення штрафів для закладів, що працюють всупереч «карантину вихідного дня», 37% - не підтримують.

За даними дослідження, 55% готові особисто зробити щеплення проти COVID-19, якщо вакцина буде безоплатною (40% - не готові). Водночас якщо вакцина буде платною, охочих зробити щеплення менше – 35%, а 57% не робитимуть її в такому випадку.

Загалом за новинами про коронавірус регулярно стежать 59% опитаних, 21% роблять це іноді, 11% - рідко, 8% взагалі не цікавляться такими новинами.

При цьому 36% українців оцінили свій емоційний стан за останній тиждень як спокійний, 33% - як напружений. Високий рівень тривожності фіксують серед жінок, літніх людей, а також осіб, що відстежують новини про коронавірус.

Опитування проводилося методом CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing – телефоне інтерв'ю з використанням комп'ютера) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів.

Аудиторія: населення України віком від 18 років і старше у всіх областях, окрім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю й типом поселення. Вибіркова сукупність: 2,5 тис. респондентів. Похибка репрезентативності дослідження з довірчою ймовірністю 0,95: не більше ніж 2%.

comments powered by HyperComments