ДБР відкрило кримінальну справу по Евромайдану: допитують Парубія, Турчинова, Яценюка

Четвер, 19 листопада 2020, 17:22
Заявником у справі виступає колишній заступник секретаря РНБО і генерального прокурора України Ренат Кузьмін.
ДБР відкрило кримінальну справу по Евромайдану: допитують Парубія, Турчинова, Яценюка

Символічно, що справа була відкрита ще 1 жовтня, тобто майже два місяці тому. Однак відомо про це стало тільки зараз, напередодні річниці Євромайдану.

Журналістам вдалося розкопати номер цієї кримінальної справи: 42020000000001885. Зокрема, про це пише Соня Кошкіна з LB.ua. За її словами, заявник справи - нинішній депутат ОПЗЖ Ренат Кузьмін.

На переконання Кошкіної, через свої погляди і свою приналежність до протилежного політичного табору, Кузьмін повинен мати якісь урізані права при подачі заяв правоохоронцям.

В рамках цієї справи Держбюро розслідувань викликає на допит лідерів Євромайдана. Зокрема, Парубія, Турчинова, Яценюка, Чорновіл. Порошенка при цьому, за інформацією інсайдерів, поки немає в списку допитуваних.

«Так, у кожного з вас своє ставлення до цих людей. А у кожного з них - своя доля і свій політичний шлях, – пише Соня Кошкіна у Telegram. – Але факт в тому, що сім років тому вони - нарівні з десятками тисяч українців, що стояли на Майданах всієї країни - доклали неабияких зусиль для повалення зеківської шобли. Це - історичний факт. Крапка. І ось проходить сім років. У нас демократично обрана, прогресивна влада, яка називає прихильність ідеалам Майдану одним зі своїх пріоритетів. Типу незалежне ГБР (в якому вже більше року чортзна що за бардак коїться). При цьому, вони приймають заяву про те, що Майдан - державний переворот. І не просто беруть, а ще й підстрибом біжать розслідувати. Заявник - один з найбільш одіозних діячів режиму Януковича, персональний тюремник Юлії Тимошенко і Юрія Луценка (так, і багато кого ще), екс-заступник голови ГПУ, якого цей самий Майдан на п'ять років загнав в окупований Крим (де він переховувався, аж до отримання мандата ОТЗЖ). Ясно ж: сьогодні - вони, завтра - інші українці, рядові учасники протесту. Всі і кожен. В тій чи іншій формі».

Історія Євромайдану починається з акції протесту 21 листопада 2013 року на Майдані Незалежності в центрі Києва. Люди вийшли на вулиці через зміну зовнішньополітичного курсу Віктора Януковича. Силове протистояння на Майдані почалося з подій в ніч на 30 листопада, коли бійці Беркута жорстоко розігнали протестувальників. Вони нібито заважали встановленню різдвяної ялинки. 18−20 лютого протистояння на Майдані досягло свого піку. У ці дні в центрі Києва вбили понад 100 учасників протестів. Кульмінацією протестів стала втеча Віктора Януковича і його соратників з України в Росію. Зокрема, з України втік Ренат Кузьмін. Він повернувся через п’ять років після зміни влади.

comments powered by HyperComments