Завтра – Всесвітній день боротьби із поліомієлітом

П'ятниця, 23 жовтня 2020, 13:41
«WORLD POLIO DAY», тобто Всесвітній день боротьби з поліомієлітом щороку відзначається 24 жовтня із ініціативи міжнародної неурядової організації «Rotary International»
Завтра – Всесвітній день боротьби із поліомієлітом

У суботу 24 жовтня буде відзначатися «WORLD POLIO DAY», заснований «Rotary International» з метою привернення уваги світової спільноти до проблеми захворювання на поліомієліт та завершення більш як 30 - річної боротьби за викорінення цього небезпечного захворювання  на всій планеті. Україна приєдналася до Європейської та Всесвітньої Ініціатив щодо ліквідації поліомієліту – всесвітньої кампанії, завдяки якій з 1988 року вдалося знизити кількість випадків захворювання більш ніж на 99%. Про це повідомили у ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Поліомієліт має серйозний вплив на здоров’я населення, швидко поширюється в міжнародних масштабах та входить до переліку надзвичайних ситуацій в галузі охорони здоров’я.  У 2019 році у Філіппінах зареєстровано спалах поліомієліту: циркулюючий дериват вакцинного поліовірусу типу 2 виявлено у 3 – річної дитини та поліовіруси 1 та 2 типу виявлено у навколишньому середовищі. За даними ВООЗ, ендемічними щодо поліомієліту залишаються країни: Афганістан, Пакистан та Нігерія.

Спалах поліомієліту доводить наскільки важливою є планова імунізація для попередження інфекційних захворювань. Згідно із рекомендаціями ВООЗ розповсюдження вірусу поліомієліту припиняється при охопленні вакцинацією проти поліомієліту понад 95%.

Під час пандемії COVID - 19 знизилась інтенсивність проведення вакцинації і як наслідок охоплення щепленнями дитячого населення. За 9 місяців 2020 року у Львівській області показник охоплення щепленнями проти поліомієліту дітей першого року життя інактивованою поліомієлітною  вакциною лише 47,4 %, Поліо -3 в 1 рік і старше –  38,2 %, Поліо - 4 у 18 міс. – 43,2 %, Поліо -5 в  6 років – 41 %, Поліо-6 в 14 років – 37,4 %, Поліо старше 2 років – 51,1  %, Поліо старше 7 років –37,5  %, Поліо старше 15 років –  32 %.   Через низькі показники охоплення щепленнями проти поліомієліту Україна перебуває  у зоні високого ризику щодо виникнення спалаху поліомієліту. Суспільство повинно знати  про небезпечність  поліомієліту  та ефективність вакцинації. Про небезпечну інфекцію розповідає лікар-епідеміолог Федоряченко У.В.

Вірус поліомієліту може паралізувати, уражає центральну нервову систему з виникненням парезів і паралічів. Дитина не вакцинована проти поліомієліту в повній мірі знаходиться в зоні підвищеного ризику та становить небезпеку для інших дітей, частіше хворіють діти від 6 місяців до 5 років.

Захворювання виникає в результаті інфікування одним з трьох типів вірусів поліомієліту. Збудник поліомієліту (poliovirus hominis) належить до групи пікорнавірусів родини ентеровірусів (кишкових вірусів) та існує у вигляді трьох незалежних типів (1, 2 і 3). Більшість захворювань пов'язано з вірусом типу 1.  Вірус  добре переносить замороження, висушування. Не руйнується травним соком та антибіотиками. Гине при кип'ятінні, під впливом ультрафіолетового опромінення та дезинфікуючих засобів. Захворюваність на поліомієліт переважає у літньо-осінні місяці. Після перенесеної хвороби формується стійкий, типоспецифічний імунітет. Клінічні прояви поліомієліту різноманітні. У понад 90% інфікованих він перебігає безсимптомно, у 4-8% – в абортивній формі без рухових порушень. Тільки в 1 – 10 з кожної тисячі сприйнятливих до недуги осіб (0,1-1,0%) розвивається паралітична форма хвороби з розвитком паралічів і парезів.              

Клінічні ознаки паралітичних форм поліомієліту: гострий початок з підвищенням температури тіла; біль голови, горла; нежить; блювота, проноси;          раптове порушення ходи, м’язова слабість, біль у кінцівках; порушення чутливості шкіри та розвиток гострих млявих паралічів виникає від декількох годин до 1-5 днів.

Джерелом інфекції є хворі на паралітичні та непаралітичні форми поліомієліту або вірусоносії. Передача збудника поліомієліту відбувається від людини до людини. Основний механізм передачі вірусу – фекально-оральний який відбувається через брудні руки, іграшки, інфіковану воду та їжу; переноситься мухами. Інфікування може відбуватись повітряно-крапельним шляхом через виділення з верхніх дихальних шляхів.

З верхніх дихальних шляхів вірус виділяється тільки в гострому препаралітичному періоді, з випорожненнями – триваліший час. Найбільш інтенсивне виділення вірусу від хворого відбувається в перші два тижні захворювання, але може продовжуватися впродовж 4-6 тижнів від початку хвороби.

Вакцинація – це найефективніший метод профілактики поліомієліту, яку необхідно проводити дітям у віці 2, 4, 6, 18 місяців, 6 та 14 років згідно Календаря профілактичних щеплень. Вакцинація дітям проводиться безкоштовно.  Дорослі та туристи які подорожують у країни де зареєстровано поліомієліт повинні бути вакциновані проти поліомієліту за власні кошти.

Для профілактики ентеровірусних інфекцій необхідно мити руки з милом гарячою водою, провітрювати і проводити вологе прибирання у приміщеннях. Для пиття використовувати тільки  кип’ячену питну воду, ретельно мити гарячою водою овочі, зелень, ягоди і фрукти.

При появі перших ознак захворювання хворого необхідно ізолювати від інших людей та госпіталізувати у  інфекційну лікарню.

 

comments powered by HyperComments