В Україні розробляють власну вакцину проти COVID-19

П'ятниця, 23 жовтня 2020, 08:15
Про це на учорашньому брифінгу розповів Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов
В Україні розробляють власну вакцину проти COVID-19

Учора в Міністерстві охорони здоров’я України відбувся брифінг присвячений майбутній вакцинації населення нашої держави від коронавірусної хвороби COVID-19. Під час цього брифінгу Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов повідомив, що у вівторок МОЗ разом із українськими науковцями презентували Президенту України Володимиру Зеленському розробку вакцини-кандидата, яка може використовуватися для щеплень проти COVID-19. Наразі завершені дослідження доклінічної фази, які тривали 6 місяців. Вакцина-кандидат продемонструвала достатньо високу ефективність щодо нейтралізації вірусу.

За словами Максима Степанова, розробка вакцини-кандидата розроблялася консорціумом компаній «DiaPrep System Inc.» спільно із провідними українськими вченими, зокрема Інститутом мікробіології Національної академії наук України. Зараз має розпочатися клінічна фаза досліджень за підтримки держави. Ця фаза, нажаль, буде достатньо тривалою.

Зі свого боку президент компанії DiaPrep System Inc. Михайло Фаворов зазначив, вже зараз можна говорити, що Україна має всі шанси отримати вакцину, яка буде захищати від коронавірусу.

«До виробництва вакцина має пройти дуже довгий процес, який включає перевірку безпеки, імуногенності та багато інших складних процесів. Але вже зараз зрозуміло, що ми можемо отримати препарат, який буде захищати від COVID-19», – резюмував Михайло Фаворов.

Розробка та виготовлення вакцини проти коронавірусу будуть профінансовані державою у повному обсязі. Це обійдеться в суму біля 100 – 150 мільйонів гривень. Розробка і виробництво української вакцини будуть здійснюватися відповідно до світових стандартів.

Також Максим Степанов заявив, що МОЗ планує повністю відновити розробку і виробництво вакцин на території України. Планується створення Інституту вакцин, оскільки питання біологічної безпеки надзвичайно важливе для нашої країни.

 

comments powered by HyperComments