При плановій госпіталізації, пацієнтам повинні безкоштовно робити ІФА-тести на антитіла до коронавірусу

Неділя, 27 вересня 2020, 14:45
Про те, що пацієнти, які планово лягають у лікарні, не повинні платити за тестування на COVID-19 заявив Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов
При плановій госпіталізації, пацієнтам повинні безкоштовно робити ІФА-тести на антитіла до коронавірусу

Міністерство охорони здоров’я України змінило стандарти, які стосуються планової госпіталізації пацієнтів в умовах пандемії COVID-19. Відповідно до цього, пацієнти, лягаючи планово у лікарню, повинні здавати ІФА-тести на антитіла до коронавірусу SARS-COV-2, а не ПЛР-тести на наявність коронавірусу в організмі людини. ІФА-тестування на наявність антитіл до коронавірусу має бути безкоштовним.

«Що стосується ІФА-тестування, то при оновленні наших стандартів медичної допомоги ми чітко визначили, що при планових госпіталізаціях необхідно робити ІФА-тест. Лікарня при госпіталізації повинна безкоштовно робити ІФА-тестування», – сказав Міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

Зауважимо, що наразі далеко не усі лікувальні заклади здатні у власних лабораторіях проводити ІФА-тестування на антитіла до коронавірусу SARS-COV-2, отож у багатьох випадках лікарі скеровують пацієнтів на проходження ІФА-тестування в приватні лабораторії. Треба відмітити, що навіть найбільш ранні антитіла Ig A до коронавірусу SARS-COV-2 виробляються на 4 – 5 день після інфікування. Іще пізніше виробляються інші антитіла, які свідчать про гострий період хвороби – Ig M. Про одужання від коронавірусу чи перенесений безсимптомно COVID-19 свідчить наявність антитіл Ig G. ІФА-тестування вважається менш точним, а ніж ПЛР, проте і ПЛР-тест не виявляє коронавірус у перші дні після інфікування.

Додамо, що в Україні кількість осіб, у яких було виявлено коронавірус SARS-COV-2, який є збудником COVID-19, наближається до 200 тисяч – станом на ранок 27 вересня виявлено уже 198634 випадків інфікування, із них серед дітей – 13080 випадків і 14799 випадків серед медичних працівників. Протягом доби 26 вересня 2020 року в Україні виявили 3130 випадків COVID-19, в тому числі 195 випадків серед дітей і 116 випадків серед медпрацівників. Госпіталізовано 537 пацієнтів, померло 56 осіб. Зафіксовано 1009 випадків одужання українців від коронавірусу.

comments powered by HyperComments