В Україні планують створити науковий центр із розробки вакцин

Субота, 22 серпня 2020, 10:09
Таку ініціативу висловив Президент України Володимир Зеленський під час поїздки на Миколаївщину
В Україні планують створити науковий центр із розробки вакцин

В Україні планується створити науковий центр, де найкращі науковці працюватимуть над розробкою нових вакцин. Про таку ініціативу розказав вчора Президент України Володимир Зеленський учора під час поїздки у Миколаївську область. За задумом Зеленського науковий центр має виробляти вакцини не тільки для України, але і для інших держав.

«Ми розмовляємо вже з деякими країнами, які є розробниками вакцини. І ми спілкуємося про те, що нам вдасться взяти вакцину в тієї чи іншої країни, і ми готові її масово виробляти, допомагаючи іншим країнам, і, перш за все, допомагаючи українцям.

Але глобальне питання про науку, про медицину, про розробку вакцин на майбутнє. Ця задача вже поставлена, МОЗ і прем'єр-міністр окремо вони збирають науковців. Ми будемо робити окремий серйозний центр, збирати найкращих науковців України, щоб ми з вами були готові до будь-яких майбутніх викликів», – сказав Зеленський.

Раніше очільник МОЗ Максим Степанов розповідав, що в нього є розуміння, як розпочати виробництво вакцин на території країни. Міністр розповів, що отримав відповідне завдання від президента.

«Всім зрозуміло, що якщо країна має своє виробництво вакцин, ми менш залежні від когось. І я провів на минулому тижні ще одну зустріч, на якій були присутні наші потужні фармпідприємства, також були присутні наші вчені з Національної академії наук, з Інституту мікробіології. Вчені, які здатні при певних умовах при поєднанні наукового і виробничого потенціалу здатні створювати вакцини», – додав Степанов.

Міністр вважає, що українські науковці здатні це зробити, просто їм треба створити умови, і, за його словами, МОЗ цим зараз займається.

comments powered by HyperComments